Хіти тижня. Дешева енергія завтрашнього дня: Вчені вирішили одну з головних проблем термоядерного синтезу

Плазму можна стримувати електромагнітним полем, однак до цього часу так звані «магнітні острови» в ньому створювали проблеми.

Вчені десятиліттями шукали спосіб контролювати процес ядерного синтезу, під час якого ізотопи гідрогену об’єднуються в гелій, виділяючи при цьому величезну кількість енергії. Фактично це той же процес, який відбувається на Сонці. Якби вдалося знайти спосіб контролювати його, людство отримало б майже невичерпне джерело чистої енергії, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Термоядерний синтез вимагає, щоб ізотопи перебували в середовищі, температура якого сягає сотень мільйонів градусів. За таких умов атоми пального розпадаються, утворюючи плазму. Найкращим способом стримувати її вважалося створення спеціальних магнітних полів.

І тепер після багатьох років поступового прогресу людство нарешті входить в період, коли ядерний синтез через магнітне стримування стає реальністю. Про це пишуть астрофізики з Прінстонського університету Аллан Рейман і Натаніель Фішер.

Міжнародний експериментальний термоядерний реактор (ITER) у Франції, покликаний продемонструвати доцільність використання ядерного синтезу, завершений на 60%. Очікується, що перша плазма в ньому буде створена в середині наступного десятиліття. Але ключовим викликом досі лишається нестабільність плазми, що може спричинити великий збій, в ході якого вона дуже швидко буде втрачатися. Останні дослідження на найбільшому діючому пристрої магнітного стримування виявили, що такий сценарій у 95% випадків розвивається через серйозну недосконалість магнітного поля, яку називають «магнітними островами».

Однак, автори статті стверджують, що проблему можна вирішити за допомогою ефекту, який вони назвали «радіочастотною конденсацією струму» (РКС). З його допомогою можна покращити процес стабілізації плазми і придушити магнітні острови. Для цього потрібно скерувати радіочастотні хвилі з електричним струмом в центр цих проблемних зон. Це схоже на «радіаційну терапію», але для таких магнітних недосконалостей. Задум в тому, щоб за допомогою хвиль нагріти центр магнітних островів у полі. Таким чином, струм в центрі буде вищим, ніж на периферії шкідливої області, що створить стабілізуючий ефект.

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...