Хіти тижня. На Росії змушені відмовитись від ракети "Союз-ФГ" через війну проти України

Експлуатація Союзу-ФГ закінчується в наступному році: промисловість РФ не знайшла для цієї ракети заміну комплектуючих українського виробництва.

Російська ракета-носій середнього класу Союз-ФГ, яка в позаминулому запуску зазнала аварії, відлітає ще рік, після чого буде замінена іншою. Про це у себе в Twitter повідомив глава Роскосмосу і один з найбільш антиукраїнських політиків РФ Дмитро Рогозін, передають Патріоти України.
Причина в тому, що російський центр "Прогрес" не знайшов чим замінити в ракеті комплектуючі українського виробництва. Після того як Росія розв'язала гібридну війну проти України, остання відмовилася від співпраці з Москвою по ракетних технологіях.
"Союз-ФГ" використовує систему управління, яку розробили харківські підприємства "Комунар" і "Хартрон". Цю ракету вперше запустили в 2001 році.
В 2025-м Роскосмос має намір закінчити запускати і Протон-М. За словами Рогозіна, з початком 2020 року пілотований космічний корабель Союз МС, що виводить екіпажі на МКС, буде запускатися на ракеті Союз-2.1а

Тим часом РФ намагається створити ракету середнього класу Союз-5. Пробні польоти заплановані на 2022 рік, а пілотовані - на 2023-й.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...