Хіти тижня. Ось чому ми бідні, а не Польща і Чехія: Підраховано, скільки коштів виведено з України за часи незалежності

​Україна знаходиться на дев'ятому місці за обсягом вивезення капіталу, в офшори було виведено $167 млрд.

Ілюстрація:Капітал

Неурядова організація Tax Justice Network оприлюднила дослідження The Price of Offshore Revisited, згідно з яким в офшорах зберігаються світові активи на суму не менше $21 трлн. Про це пише Комерсант-Україна, зазначають Патріоти України.

Ця цифра була отримана на основі розрахунків, які враховують дані МФВ та національних центробанків, тому не враховує ввезення в офшори матеріальних цінностей. З їх урахуванням сума ліквідних цінностей може скласти $32 трлн.

Як пише видання в матеріалі "Сила відтоку", лідером з вивозу капіталу є Китай - за 40 років з нього було виведено $1,19 трлн. На другому місці знаходиться Росія, відтік капіталу з якої почався лише в 1990 році, - з тих пір з країни пішло $798 млрд.

У топ-5 також входять Південна Корея ($779 млрд.), Бразилія ($520 млрд.) І Кувейт ($496 млрд.). Україна посідає дев'яте місце, істотно поступаючись Аргентині (восьме місце, $399 млрд.). За 21 рік незалежності з України було виведено $167 млрд. Замикає топ-10 Казахстан з сумою $138 млрд.

Заявлена сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік ($165,2 млрд.), Крім того, вона більш ніж удвічі більша від обсягу державного боргу на кінець червня - $60 млрд.

Організація Tax Justice Network, утворена в 2003 році, є коаліцією економістів лівого спектру. Вона займається вивченням наслідків ухилення від сплати податків, в тому числі через офшори. Членами організації є в основному європейські економісти, а її штаб-квартира знаходиться в Лондоні.

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...