Хіти тижня. "Повісити" кредит можуть на кожного! В українців масово крадуть особисті дані

Зловмисники крадуть персональні дані українців і з їх допомогою оформляють кредити в інтернеті. Жертва може навіть не здогадуватися, що хтось оформляє позики на її ім'я - якщо раніше для цього потрібно було хоча б паспорт, тепер вистачає просто інформації, повідомляють Патріоти України.

Знайти персональні дані для зловмисника - не проблема. Їх беруть з відкритих реєстрів, з сайтів публічних закупівель, соціальних мереж. Крім того, існують бази даних, якими нелегально торгують колишні співробітники фінансових установ. Такі дані можуть потрапити в руки шахраїв і за допомогою хакерів.

Аферисти вже навчилися вправно використовувати отриману інформацію. Одним з потерпілих від дій шахраїв став киянин Валерій Яковенко. "Мені прийшов лист, в якому вказана сума заборгованості - 9 300 гривень", - розповів Валерій.

У листі наголошується, що в середині серпня чоловік нібито оформив онлайн-кредит. І за цією позикою вже набігли відсотки і штрафи на кілька тисяч гривень. Однак сам Яковенко запевняє, що ніяких кредитів у зазначеної в листі організації не брав.

"Дзвоню в банк, кажу, що кредиту не брав. І мені розповідають, що така ситуація не перша. Мої документи хтось завантажив у систему, ввів моє ім'я, прізвище, ІПН (індивідуальний податковий номер, - ред.), доклав скани паспортів, а потім ввів дані кредитки третьої особи, якої я не знаю", - додав Валерій.

Таким чином стороння людина шахрайським шляхом отримала гроші, а потерпілий - борги. Персональні дані Валерія перебували у відкритому доступі - в електронних реєстрах та суспільній системі закупівель, адже чоловік займається бізнесом. Тепер Яковенко звинувачує фінансову компанію в недбалості, адже вона не перевірила, кому належить карта, на яку оформлявся кредит.

Втім, у фінансовій організації визнають проблему, але не свою провину. "Однозначно, це зовнішнє шахрайство і це явно якась група. Яким чином і де вони брали бази - природно, у нас немає такої інформації. Крадуться бази паспортів, ІПН-кодів, фінансових номерів, робляться клони мобільних SIM-карт", - відзначила директор кредитної компанії Олена Андроннікова.

У відповідь на скарги потерпілих компанія навіть перевірила співробітників за допомогою детектора брехні - щоб дізнатися, чи не сприяв чи хтось з них злочинним схемам. Однак зрадників не знайшли. Нині справу розслідують одразу кілька відомств, зокрема, кіберполіція.

Юрист Михайло Куян, який працює в IT-сфері, зазначає, що жертвам таких схем у жодному разі не можна зволікати. "Перш за все, потрібно звернутися в організацію, яка нібито видавала цей кредит і повідомити, що займ зазначена особа не отримувала. Існує встановлений законом час для розгляду таких звернень - це місяць", - зазначив Куян.

За неофіційною інформацією, від кібершахрайства за останній рік постраждали більше тисячі українців. Щоб зменшити ризики, фахівці радять не розміщувати персональні дані у відкритих джерелах і не пересилати копії документів по незахищених каналах.

Джерело: Сегодня

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...