Хіти тижня. Придушення у два етапи: На що прирікають Росію нові санкції США

Курс рубля різко впав на тлі повідомлень про санкції, анонсованих американським Держдепом. Однак це ніщо у порівнянні з тим, що очікує фінанси і економіку Росії у разі набуття повного пакету виписаних санкцій.

Курс рубля різко впав на тлі повідомлень про санкції, анонсованих американським Держдепом

Президент США Дональд Трамп планує самостійно запроваджувати санкції за втручання у вибори. У Білому домі наразі розробляють указ, який дозволить президенту Сполучених Штатів Америки одноосібно і без узгодження з Конгресом запроваджувати санкції проти окремих країн, пише The Washington Post і наводить копію відповідного документа, зазначають Патріоти України.

Санкції будуть запроваджені у два етапи. Перший етап, як очікується, набуде чинності 22 серпня.

Ці санкції стосуватимуться заборони на експорт технологій, і вони не будуть спрямовані безпосередньо проти якоїсь компанії.

Москва повинна дати гарантії

За словами представника відомства, Москва має впродовж трьох місяців надати гарантії, що не використовуватиме хімічну зброю, а також погодиться на допуск міжнародних інспекторів. Якщо Кремль відмовиться, то набуде чинності другий етап санкцій. Він, власне, і передбачає зниження рівня дипломатичних відносин, зведення до мінімуму взаємної торгівлі і заборону польотів у США для російських авіаліній.

Американські обмежувальні заходи можуть охопити 70% російської економіки і 40% робочої сили. Про нові санкції в офіційній заяві повідомила речниця американського Держдепу Хезер Нойерт. Причиною є використання хімічної зброї під час отруєння Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії.

Очікується, що ці санкції наберуть чинності приблизно 22 серпня цього року, йдеться у заяві. Телеканал NBC повідомляє, що до пакету нових антиросійських санкцій із боку США можуть включити заборону експорту до Росії електронних пристроїв подвійного призначення.

Криза через Новічок

Сенатор від штату Меріленд Бен Кардін заявив, уряд мав два місяці після офіційного запиту Конгресу у березні для президента, щоб визначити, чи порушила Росія міжнародне право. Після закінчення терміну, Трампа викликали наприкінці липня до комітету у закордонних справах. Кардін наголосив, що після гельсінського саміту з Путіним американський президент намагається своїми рішеннями підкреслити жорсткі відносини з Москвою.

Напередодні міністр внутрішніх справ Великобританії Саджид Джавід виступив перед парламентом. Він звернув увагу на кризу в галузі охорони здоров'я, пов'язану з отруйною речовиною Новичок.

Він вкотре закликав Росію надати пояснення щодо виявлення нервово-паралітичної сполуки. Джавід нагадав, що у розслідуванні інциденту задіяні детективи не лише Британії, а й інших країн.

У законодавстві Сполучених штатів не передбачено докладного переліку осіб або компаній, які потрапляють під дії санкцій, розповів експерт програми Міжнародна та внутрішня політика Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. За його словами, поки не буде виданий підзаконний акт з детальним описом обмежень, все це виглядає як погрози від американського уряду.

“Я дуже сумніваюся, що Москва піде на якісь дії. Може виступити з різкою заявою або декількома”, - сказав Тишкевич.

Безпідставні санкції

У російському посольстві у США вже прокоментували загрозу нових санкції. Їх назвали “драконівськими”, а причини їх запровадження “надуманими”. Російське видання Коммерсантъ пише, що група американських сенаторів підготувала акт щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля. Документ загрожує будівництву російських експортних газогонів, зокрема, Північному потоку-2. Акт також містить ризики для нових інвестицій у сировинні стартапи.

Сьогодні на відкритті торгів Московської біржі курс рубля різко знизився на тлі повідомлень про санкції, анонсованих американським Держдепом. Курс долара вперше з листопада 2016 року перевищив позначку у 66 рублів.

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...

Попри війну та кризу минулих років: Найбільша державна судноплавна компанія України отримала рекордний прибуток у 2023-му

вівторок, 16 квітень 2024, 9:32

Чистий прибуток державної компанії "Українське Дунайське пароплавство" за 2023 рік становив 719 млн. З 2022 року компанія сплатила у бюджет податків на суму понад 1,06 млрд грн, повідомив голова компанії Дмитро Москаленко. Рекордний прибуток УДП за мин...