Хіти тижня. Рішення лондонського суду налякало західні банки: "Газпром" змушений заморозити програму зовнішніх позик через спір з "Нафтогазом"

У червні Комерційний суд Лондона дозволив заморозити активи Газпрому в Великобританії в рамках рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з Нафтогазом, згідно з яким російська компанія зобов'язана виплатити українській компанії $2,6 млрд.

Російська компанія Газпром призупинила свою програму зовнішніх запозичень через судовий спір з Нафтогазом України щодо поставок газу, повідомляє агентство Reuters з посиланням на три банківських джерела, передають Патріоти України.

У червні Комерційний суд Лондона дозволив заморозити активи Газпрому в Великобританії в рамках рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з Нафтогазом, згідно з яким російська компанія зобов'язана виплатити українській компанії $2,6 млрд.

Як повідомляють співрозмовники Reuters, рішення лондонського суду, ймовірно, налякало західні банки, які традиційно працюють з Газпромом, оскільки воно підвищує ймовірність того, що будь-які нові ресурси, які компанія може зайняти через Лондон, також можуть бути заморожені. У зв'язку з цим, на думку співрозмовників видання, Газпром почав стикатися з більш дорогими позиками.

Чергову зустріч з інвесторами, яка планувалася в середині червня, Газпром скасував, розповів агентству один з банкірів, який брав участь в цих переговорах. Це сталося за кілька днів до рішення суду Лондона про замороження активів.

За його словами, рішення про припинення програми зовнішніх запозичень Газпром прийняв на тлі загострення відносин між Москвою і Заходом через санкції США проти російських бізнесменів і отруєння в Великобританії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Два інших неназваних лондонських банкіра заявили, що своїм рішенням призупинити запозичення Газпром зайняв обережну позицію напередодні рішення суду Лондона.

Одне з джерел також розповіло, що Газпром планував восени випуск єврооблігацій в євро і японських ієнах, але і ці плани зайшли в глухий кут. Цей же співрозмовник додав, що один з банків, який працює з Газпромом, припинив надання позики російської компанії, поки ситуація навколо його фінансів на Заході не стане більш ясною.

«Наскільки я розумію, порушені розрахунки з іноземними банками, що здійснюються через Лондон», - наводить Reuters слова іншого співрозмовника. Ще одне джерело, посилаючись на банкіра, який працює з Газпромом, сказав, що компанія припинила проводити платежі через банки у Великобританії. У той же час рішення лондонського суду не заважає Газпрому обслуговувати непогашені заборгованості, сказав Reuters адвокат, знайомий з судовим процесом.

Опублікував: Олег Устименко

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...