Хіти тижня. Саудівська Аравія готує обвал цін на нафту: Угода країн ОПЕК + Росія про скорочення видобутку отримала несподіване продовження

​​Ринок чекав зниження цін від саудитів, але масштаб виявився вищим за всі прогнози. Попереду шалена боротьба за багатий азійський ринок, котра здатна не лише втримати ціни від зростання але і поховати угоду про зменшення видобутку «чорного золота».

Угода країн ОПЕК і Росії про нове скорочення видобутку нафти, укладена в минулу п'ятницю, отримала несподіване продолженіе. Ключевий гравець ОПЕК - Саудівська Аравія - одночасно зі скороченням поставок на 0,5 млн барелів на добу прийняла рішення різко знизити ціни на своєму головному експортному ринку - в Азії, зазначають Патріоти України.

Легкі сорти саудівської нафти в січні подешевшають для азіатських клієнтів на 1-2 долари, повідомляє Reuters з посиланням на прайс-лист державної нафтової компанії королівства Saudi Aramco.

Найбільш популярна марка саудівської нафти - Arab Light - стане дешевше на 1 долар в порівнянні з груднем і буде продаватися з премією 60 центів до бенчмарку Oman / Dubai, до якого прив'язані фізичні поставки близькосхідних виробників.

Надлегкі сорти подешевшають ще сильніше: знижки на Arab Super Light складуть 1,5 долара, а на Arab Extra Light - 2 долари. В результаті відвантажувальні ціни впадуть до мінімуму з початку 2017 року.

Ринок чекав зниження цін від саудитів, але їх фактичний масштаб виявився вищим за всі прогнози, сказав Platts представник нафтотрейдера, що торгує в Азії. Опитування агентства, проведене в кінці листопада, показало, що більшість трейдерів чекають зниження не більше ніж на 70 центів.

Імовірно Saudi Aramco має намір різко збільшити відвантаження в Азію з початку 2019 року, розмірковує інший нафтотрейдер: знижки від саудитів з великою ймовірністю спровокують ланцюгову реакцію і змусять інших близькосхідних видобувачів з ОПЕК знижувати ціни слідом.

Саудівці намагаються стримати приплив американської нафти на свій традиційний ринок, пояснює джерело Platts: сланцевий видобуток випереджає зростання глобального попиту, провокуючи надлишок на американському ринку, який виливається на експорт.

За даними американського Міненерго, в перший тиждень грудня обсяги експорту нафти з США досягли нового історичного рекорду в 3,2 млн барелів на день.

У порівнянні з листопадом вони підскочили на третину, а за рік - більш ніж удвічі. В результаті за обсягом поставок на світовий ринок Штати випередили всіх членів ОПЕК, крім двох - Саудівської Аравії та Іраку.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...