Хіти тижня. Це кінець: Із Росії стрімко вивозять валюту

Центробанк РФ прогнозує вивезення $ 55 млрд, що майже вдвічі більше, ніж регулятор очікував в квітні ($ 28 млрд), і в 4 рази перевищує прогноз грудня 2017 року ($ 15 млрд).

Відтік капіталу з Росії продовжує прискорюватися, витягаючи з економіки валютні доходи і штовхаючи на дно курс рубля, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

У серпні Росія отримала $ 8 млрд умовного «валютного прибутку» - в таку суму Центробанк РФ оцінив профіцит платіжного балансу, що вдає із себе різницю між основними валютними потоками в країну і з неї. З цієї суми майже дві третини, або $ 5 млрд, спливло у вигляді вивезення капіталу приватним сектором.

У порівнянні з липнем відтік прискорився на 20%, а накопиченим підсумком за 8 місяців 2018 року досяг $ 26,5 млрд, майже втричі перевищивши рівень минулого року ($ 9,6 млрд).
Валюта йде головним чином на погашення зовнішнього боргу. Рефінансування позик, отриманих на Заході, фактично зупинилося з квітня, коли під санкціями виявився «Русал», а сенат США почав готувати обмеження на інвестиції в російський держборг.
Якщо в 2017 році компанії нефінансового сектора в сумі залучили за кордоном $ 3,5 млрд, то за першу половину поточного - були змушені повернути майже в 5 разів більше ($ 16,7 млрд).
Загальні темпи погашення зовнішнього боргу досягли масштабів, які спостерігалися на піку санкцій тиску в 2014-2015 рр. - $ 34,3 млрд за другий квартал.
Сумарний відтік капіталу з Росії за підсумками 2018 року поб'є рекорд останніх трьох років. Центробанк РФ прогнозує вивезення $ 55 млрд, що майже вдвічі більше, ніж регулятор очікував в квітні ($ 28 млрд), і в 4 рази перевищує прогноз грудня 2017 року ($ 15 млрд).

Валюту виводять не тільки розпродаючі активи нерезиденти, але й російські корпорації, яким необхідно гасити зовнішній борг. У жовтні настає черговий пік виплат для 40 найбільших позичальників - за місяць їм необхідно повернути $ 2,4 млрд.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...