Хіти тижня. "У Кабміні захотіли нанести податковий удар по бізнесу", - експерт

Міністерство соціальної політики запропонувало штрафувати підприємства в тому випадку, якщо приватні підприємці виконують ту ж роботу, що і звичайні співробітники в штаті.

Зокрема, якщо понад 75% доходів підприємця надходить з одного джерела, а робота виконується на виділеному роботодавцем робочому місці – відомство пропонує штрафувати 30 мінімальним заробітним платам (близько 125 тисяч гривень), пише у своєму блозі податковий консультант Олександра Томашевська, передають Патріоти України.

"В Україні дійсно багато малих підприємств не платять податки. Україна фактично є tаx free країною, але саме це дозволяє місцевому бізнесу виживати. Зараз при виплаті заробітної плати "в білу" підприємству необхідно виплатити 22% від її суми в якості Єдиного соціального внеску, 18% прибуткового податку і 1,5% – військового податку. тобто, сумарні виплати складають 41,5% від загального доходу", – повідомила Томашевська.

За її словами, для компаній з великим товарообігом це нормальна плата, яка дозволяє не зв'язуватися з переведенням у готівку грошей для тисяч співробітників. Однак, для власника IT-компанії, власника кафе або великого магазину – це величезні гроші.

"Уявіть, що в компанії працює 20 осіб при середній зарплаті в 20 тисяч гривень. Тільки на податки потрібно віддати в середньому 166 тисяч гривень на місяць. Якщо виплатити цю суму повністю, доведеться підвищити ціни на готову продукцію і підприємство стане неконкурентоспроможним", – додала Томашевська.

Податковий консультант прогнозує, що після посилення контролю з боку уряду багато компаній малого бізнесу закриються.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...