Хіти тижня. Удар по нафті та газу: Росії пророкують мільярдні збитки, порятунку не буде

Російські нафтові компанії в 2020 році зазнають серйозних втрат. $3,5 млрд вони не доберуть через заборону використовувати високосірчистий мазут в якості корабельного палива, повідомляють Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

Так, російські НПЗ, що переробляють нафту з підвищеним вмістом сірки, не встигнуть підготуватися до очікуваних у 2020 році змін у судноплавстві. Справа в тому, що в двох третинах російського палива міститься 2,5% сірки або навіть більше. Це не відповідає новим правилам Міжнародної морської організації ООН (International Maritime Organization, IMO), які забороняють використовувати в якості суднового палива мазут із вмістом сірки понад 0,5%.

У 2017 році російські нафтовики поставляли мазут у більш ніж 100 різних країн і виручили за нього приблизно $ 9 млрд. Згідно з оцінкою інвестбанку Wood & Co. Financial Services AS, в 2020 році виручка може скоротитися на $ 3,5 млрд.

Старший аналітик IHS Markit Ltd Олександр Щербаков впевнений, що у російських НПЗ "немає шансів завершити підготовку на 100%" до потрібного часу, тому після вступу в силу нових правил російський мазут істотно "просяде" в ціні.

Західні експерти вважають, що у російських НПЗ є різні варіанти збуту високосірчаного мазуту, але вони не компенсують втрати від скорочення попиту з боку судновласників.

Російські нафтовики сподіваються, що зможуть впоратися з проблемою. "Така ситуація не критична. Це повинно було статися навіть раніше. Тому в Росії розпочато процес модернізації заводів для зниження випуску мазуту на користь світлих нафтопродуктів", - стверджує аналітик Райффайзенбанку Андрій Поліщук.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...