Хіти тижня. Уже штрафують: В Україні серйозно взялися за фізосіб-підприємців

Державна служба з питань праці штрафує підприємства за співробітників, оформлених як фізосіб-підприємців. Про це заявляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, повідомляють Патріоти України.

Пошук за судовим реєстром "Бабуся" знайшов кілька справ, в яких компанії хотіли оскаржити штрафи Держпраці за укладення цивільно-правових договорів, що мають ознаки трудових договорів.

Рішення суду залежало від того, чи правильно був складений цивільно-правовий договір. Так, в одному з рішень Держпраці довела, що договір був більше схожий на трудовий і компанія сплатила 111 тисяч гривень. Головним аргументом було те, що оплата була погодинною, а характер роботи був більше схожий на роботу найманого працівника.

В іншому рішенні Держпраці наклала штраф в 3,5 млн гривень, однак компанія змогла довести, що укладала саме цивільно-правові угоди і штраф було скасовано в судовому порядку.

Анастасія Шуберт, юрист консалтингової компанії "Оланс-груп", рекомендує перевіряти, щоб в договорі з ФОП були відсутні правила внутрішнього розпорядку, розмір заробітної плати, гарантії і пільги, визначені трудовим законодавством, обов'язок замовника забезпечити умови праці.

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...

Не "прошмигнуть": Росіян залишать без авто з Європи, країни ЄС майже перекрили лазівку через Білорусь

четвер, 28 березень 2024, 15:22

ранзит автомобілів із Європейського Союзу (ЄС) до Росії через Білорусь нарешті почали перекривати. Жорсткі обмеження вже запровадили Польща та Латвія, найближчим часом до них може приєднатися Литва. Саме через ці країни автомобілі возили до РФ в обхід ...