Хто кому пан: Українці почали наймати поляків на роботу, - Gazeta Wyborcza

Наші заробітчани не тільки наймаються на роботу, а й самі відкривають бізнес в Польщі, набираючи персонал із місцевих громадян.

Опольське воєводство (червоним)Раніше свою справу в Польщі відкривали здебільшого громадяни країн "старого" Євросоюзу, зокрема німці і британці. Але ситуація почала змінюватися, повідомляють Патріоти України з посиланням на Gazeta Wyborcza.

"Серед іноземців, які засновують фірми у Польщі, стає дедалі більше українців. Також вони становлять найбільшу групу іммігрантів-підприємців в Опольському воєводстві", - сказала доктор Сабіна Кубічєль-Лодзіньська з Відділу економіки і підприємництва Опольської політехніки.

Разом з доктором Йолантою Май і доктором Пйотрем Бенбенком вона провела перше у воєводстві дослідження серед іноземців, які ведуть економічну діяльність.

"Серед наших респондентів окрім німців і українців були також вихідці з Вірменії, Грузії, Туреччини, Лівії й Італії", - додала Кубічєль-Лодзіньська.

З точки зору імміграції Опольське воєводство опинилося в особливому становищі. Адже місцеві жителі вже багато років виїжджають на заробітки в інші країни ЄС. І це відбилося на демографії й економіці регіону. Тож, на думку видання, нічого дивного, що саме цей регіон Польщі став своєрідною "лабораторією" для першого дослідження наслідків економічної міграції. Втім, до цього часу ніхто не вивчав питання заснування бізнесу іноземцями. В усій Польщі знайдеться лише кілька таких досліджень.

"А це питання, яке може мати великий вплив на економічний розвиток", - підкреслила доктор Йоланта Май.

В Опольському воєводстві дослідження було проведене на замовлення місцевої влади. Вже сформувався стереотип про громадян країн Східної Європи, а зокрема України, що вони у Польщі грають роль робочої сили, яку використовують польські компанії. Але, як виявилося, саме українці виявляють особливу активність у заснуванні бізнесу і створенні робочих місць. Понад 36% фірм, зареєстрованих в Опольському воєводстві, належать громадянам України. Видання зазначає, що в масштабах всієї країни дедалі більший відсоток українців відкривають нові компанії.

Gazeta Wyborcza пише, що це роблять здебільшого чоловіки віком 26-30 років з вищою освітою. Їхній бізнес здебільшого стосується сфери послуг.

"На відкриття фірми у Опольському воєводстві часто наважуються люди, які лише приїхали в Польщу. Зважаючи на це, можна допустити, що вони не мали великого досвіду ведення справ з владою і, ймовірно, не дуже розбиралися в польських законах і культурі. Це може свідчити про їхнє принципове бажання вести саме власну справу", - пояснила Май.

В Євросоюзі в 2016 році 10% людей, які відкрили власний бізнес, були іноземцями. З них дві третини походили з країн за межами ЄС.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...