Мали власну вигоду? Яценюк і Коболєв не заважали грабежу "Укрнафти", - експерт

Дніпропетровський олігарх сам би не впорався із такою "схемою".

Ілюстрація: ЖЖ

Аудійована звітність звучить як вирок голові наглядової ради "Укрнафти" Андрію Коболєву. Більш того, у екс-прем'єр-міністра України були важелі, щоб перешкодити грабунку компанії. Про це пише в статті в ZN.UA експерт нафторинку Сергій Куюн, аналізуючи опублікований документ, повідомляють Патріоти України.

"Хто винен? Що не кажіть, а в 2015 році був бенефіс "Привату": через лояльний менеджмент з компанії було виведено 14,7 млрд гривень. Але дніпропетровський олігарх сам би не впорався, тому допоміг мажоритарний акціонер. Тоді ще прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і знаходився в його прямому підпорядкуванні глава "Нафтогазу України" Андрій Коболєв навмисне чи ні, але не вжили необхідних заходів, щоб перешкодити грабунку "Укрнафти". При цьому вони мали для виконання цього завдання всі важелі ", - вважає експерт.

За його словами, починаючи з 26 травня 2015 року, коли вступив в силу спеціально прийнятий Верховною Радою оновлений Закон "Про акціонерні товариства", вони могли усунути менеджмент "Укрнафти" на чолі з Пітером Ван Гекко, призначити виконуючого обов'язки і перекрити можливості для виведення коштів з компанії.

"Саме в травні-вересні "Приват" вивів з "Укрнафти" основну частину коштів - близько 12 млрд гривень. Це означає, що боргів перед бюджетом можна було б повністю уникнути. Швидше за все, оперативна робота з травня з боржниками і перекриття численних схем, через яких витікали гроші з "Укрнафти", дозволила б уникнути і 5,4 млрд грн збитку, в результаті чого знову завдано шкоди державі як акціонеру - адже зі збитків дивідендів не буває", - зазначив Сергій Куюн.

Він звернув увагу на те, що первинна дебіторська заборгованість на 31 грудня 2015 року склала 18,435 млрд грн. Половину, схоже, вже списали: чиста дебіторська заборгованість на вказану дату - 9,475 млрд грн. При цьому необхідно зазначити, що 77,4% дебіторки вже прострочено (ймовірно, не буде повернуто ніколи). Куюн також нагадав, що збиток "Укрнафти" склав 5,4 млрд грн. Борг перед бюджетом - 10,6 млрд грн (зростання за рік на 7,8 млрд).

Росія атакувала енергооб’єкти у шести областях України - ввечері можливі обмеження споживання

середа, 8 травень 2024, 10:30

Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України. "Ворог масовано атакував об’єкти генерації та пере...

Рекордні поставки нафти в обмін на надії колись отримати "дзвінку монету": РФ не змогла вивести з Індії кошти на десятки мільярдів доларів, що скупчилися на місцевих рахунках у рупіях

середа, 8 травень 2024, 9:05

Лише протягом 2023 року Росія наростила поставки в Індію нафти та нафтопродуктів до $50 млрд. Однак забирати їх в місцевій валюті немає сенсу, А в долари, євро, юані Індія конвертувати не може і не хоче. Більшість індійських рупій із мільярдів, які нак...