​Москва "нервно курит" - $100 за барель не буде: Саудівська Аравія підняла видобуток нафти до історичного рекорду, плани ОПЕК по утриманню ринка летять у тартарари

Видобуток нафти збільшується швидше, ніж прогнозував ОПЕК всього кілька тижнів тому, а споживання падатиме через рецесію. Не кажучи вже за такий «дріб’язок», що Росія опускається з 1-го місця на 3-тє за обсягами добичі, пропускаючи наперед США та саудитів

Саудівська Аравія продовжує задіювати вільні потужності з видобутку нафти і найближчим часом доведе загальний показник виробництва до 11 млн барелів на добу, повідомив в інтерв'ю ТАСС міністр енергетики королівства Халед аль-Фаліх. З 9,8 млн барелів на день на початку року видобуток державної нафтової компанії Saudi Aramco вже підскочила до 10,7 млн барелів, зазначають Патріоти України.

Показник 11 млн барелів щоденного видобутку буде реалізований «на стійкій основі», сказав аль-Фаліх, запевнивши, що «при необхідності» Ер-Ріяд «може дійти і до 12 млн барелів на добу».

Втім, цей рівень поки граничний. На даний момент Саудівська Аравія обговорює додаткові вкладення у видобуток, які дозволять довести показник до 13 млн барелів на день.

«Це рішення вимагатиме поетапних інвестицій в обсязі від 20 до 30 млрд доларів», - сказав аль-Фаліх, підкресливши, що «зусилля Саудівської Аравії повинні бути оцінені, підтримані і визнані», так як королівство «робить благородну справу для всієї світової спільноти» .

Обсяги видобутку будуть залежати від ситуації з санкціями проти Ірану і виробництвом в інших країнах, підкреслив він.

Так, близько 200 тисяч барелів щоденного видобутку можуть додати на ринок ОАЕ; Казахстан має намір збільшити видобуток на родовищах Кашаган і Тенгіз, нові проекти запускаються в Бразилії, не кажучи вже про сланцевих компаніях США, перерахував міністр.

2019 й рік «буде критичним» для ринку і його збалансованості, якій вдалося домогтися Росії і ОПЕК в результаті двох років скорочення видобутку, попередив аль-Фаліх.

«Велику невизначеність», за його словами, несе ситуація з попитом. «Торгові тертя, які впливають на ключові країни. Є країни, що розвиваються, такі як Туреччина, Аргентина, Індія, національні валюти яких знаходяться зараз під великим тиском. Як результат, ми маємо сильний долар і слабкі ринки, що розвиваються. Тому уповільнення світової економіки може позначитися на споживанні нафти. А, якщо попит низький, то, як ми знаємо, ринок нафти відреагує», - сказав аль-Фаліх.

У жовтні ОПЕК, нагадаємо, знизила прогноз світового попиту на нафту на поточний і наступний рік. За оцінкою картелю, в 2018 році світовий економіці буде потрібно 1,54 млн барелів додаткових поставок щодня - на 80 тисяч менше, ніж картель прогнозувалося місяць тому, і майже на 200 тисяч нижче прогнозу, який давався навесні.

У наступному році зростання попиту сповільниться до 1,36 млн барелів на добу. Це на 50 тисяч менше вересневого прогнозу і на 140 тисяч - січневого.

Видобуток тим часом випереджає як очікування, так і попит. За підсумками 2018 роки країни, що не входять в ОПЕК збільшать виробництво на 2,22 млн барелів на добу, прогнозує картель. Це на 200 тисяч барелів більше, ніж ОПЕК чекала місяць тому, і майже на 700 тисяч барелів на добу перевищує потреби ринку.

У 2019 дисбаланс збережеться, з сумом зазначає ОПЕК: поставки з країн, що не входять в організацію збільшаться на 2,1

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...