Ніж у спину: США і Україна витіснять РФ на світових ринках озброєнь, - експерти

Співпраця Сполучених штатів Америки і України із задіянням потенціалу українського ВПК є ключем для стратегічного заміщення Російської Федерації на світових ринках озброєнь. Про це в ході експертного обговорення доповіді "Використання РФ торгівлі зброєю для досягнення геополітичних цілей" в інформаційному агентстві "Укрінформ" заявила група провідних українських фахівців у сфері безпеки і оборони, повідомляють Патріоти України.

"Останні 5 років продемонстрували, що санкції не виконали своїх завдань щодо стримування російського експансіонізму на світових ринках озброєнь, тому, єдиним дієвим способом є заміщення РФ, як на ринках країн НАТО, так і на ринках країн, що розвиваються, зокрема, Індії та Алжиру. Співпраця США та України, при залученні потенціалу українського ВПК, є ключем для стратегічного заміщення Росії на головних світових ринках. Розуміння цього і відсутність можливостей для удосконалення власних зразків озброєнь стало підставою для розробки Росією стратегії "гібридної конкуренції" в цій сфері, з метою збереження власного впливу на геополітичній карті світу.

В ході реалізації даної гібридної концепції, росіяни проводять заходи щодо дискредитації України і її оборонно-промислового комплексу на світовій арені, використовуючи ЗМІ, дослідників, антикорупціонерів та інших представників неурядового сектора, задіяних в даній сфері", - заявив екс-заступник директора держконцерну "Укроборонпром" Денис Гурак. Експерти пропонують розробити методологічні матеріали і запустити освітній процес для українських журналістів, антикорупціонерів та інших представників неурядового сектора з метою нівелювання роботи спецслужб РФ в даній сфері і підтримки системи національної безпеки.

"Говорячи про проблеми, що існують як на світовій арені, так і в Україні, варто зазначити, що значна частина журналістів і дослідників, що займаються даною темою, дуже часто не мають необхідних базових знань, для того, щоб усвідомлювати природу тих, чи інших процесів, в результаті чого, вони легко стають жертвами маніпуляцій російських спецслужб і використовуються в якості "корисних ідіотів". Протягом декількох останніх років, ми стали свідками "хайпових" кампаній проти українського ОПК, що негативно відзначилось на національній безпеці, наших можливостях і іміджі України на світових ринках.

Саме тому, сьогодні гостро стоїть необхідність розробки навчального процесу для журналістів і громадських діячів, які причетні до оцінки процесів пов'язаних з українським Оборонпромом, щоб їх заяви і дії були усвідомленими і вони не ставали жертвами маніпуляцій", - заявив керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк. У свою чергу, глава експертної організації StateWatch Гліб Канєвський і група інших експертів підтримали дану ініціативу, зробивши акцент на необхідності залучення до освітнього процесу фахівців з роботи з матеріалами, що представляють державну таємницю.

"Коли журналістам передають інформацію, яка представляє державну таємницю, це питання необхідно ставити перед Службою безпеки України. Росія активно використовує на світовій арені інформацію про корупцію в оборонному секторі в Україні, яка хоч і існує, дуже часто є просто перебільшенням, розтиражованим українськими журналістами. Дуже часто, такі журналісти-розслідувачі отримують інформацію під грифом держтаємниці від співробітників Укроборонпрому, охочими підставити своїх конкурентів з чисто меркантильних міркувань, або ж від російських спецслужб, так як інших джерел отримання таких матеріалів просто не існує.

Тому, до запропонованого освітнього процесу мають бути залучені фахівці по роботі з матеріалами, що представляють державну таємницю", - заявив Гліб Канєвський. У роботі експертного засідання також взяв участь представник організації Transparency international Тарас Ємчура, генеральний секретар Незалежної антикорупційного комітету з питань оборони Transparency international (Нако) Олена Трегуб, експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій, екс-заступник міністра оборони України Юрій Гусєв та інші провідні українські фахівці.

Джерело: ghall.com.ua

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...