Ось чому ми бідні, а не Польща і Чехія: Підраховано, скільки коштів виведено з України за часи незалежності

​Україна знаходиться на дев'ятому місці за обсягом вивезення капіталу, в офшори було виведено $167 млрд.

Ілюстрація:Капітал

Неурядова організація Tax Justice Network оприлюднила дослідження The Price of Offshore Revisited, згідно з яким в офшорах зберігаються світові активи на суму не менше $21 трлн. Про це пише Комерсант-Україна, зазначають Патріоти України.

Ця цифра була отримана на основі розрахунків, які враховують дані МФВ та національних центробанків, тому не враховує ввезення в офшори матеріальних цінностей. З їх урахуванням сума ліквідних цінностей може скласти $32 трлн.

Як пише видання в матеріалі "Сила відтоку", лідером з вивозу капіталу є Китай - за 40 років з нього було виведено $1,19 трлн. На другому місці знаходиться Росія, відтік капіталу з якої почався лише в 1990 році, - з тих пір з країни пішло $798 млрд.

У топ-5 також входять Південна Корея ($779 млрд.), Бразилія ($520 млрд.) І Кувейт ($496 млрд.). Україна посідає дев'яте місце, істотно поступаючись Аргентині (восьме місце, $399 млрд.). За 21 рік незалежності з України було виведено $167 млрд. Замикає топ-10 Казахстан з сумою $138 млрд.

Заявлена сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік ($165,2 млрд.), Крім того, вона більш ніж удвічі більша від обсягу державного боргу на кінець червня - $60 млрд.

Організація Tax Justice Network, утворена в 2003 році, є коаліцією економістів лівого спектру. Вона займається вивченням наслідків ухилення від сплати податків, в тому числі через офшори. Членами організації є в основному європейські економісти, а її штаб-квартира знаходиться в Лондоні.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...