Пенсійна реформа в Україні - фантазії або реальність?

Нова пенсійна реформа в Україні передбачає, як у багатьох розвинених країн світу, дві форми – соціальну і накопичувальну.

Журналісти дізнавались, що передбачає законопроект та на скільки це надійно, а також розбирались, як розрахувати другу пенсію, передають Патріоти України.

Законопроект щодо отримання другої пенсії розробила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Це накопичувальна пенсійна система, за якою українці зможуть отримувати надбавки до державної пенсії. Ці гроші вони зможуть отримувати як надбавку до пенсії, передати члену родини або забрати всю суму відразу після виходу на пенсію.

Якщо у Верховній Раді ухвалять законопроект, в Мінсоцполітики обіцяють запустити реформу вже на початку 2019 року.

Як отримати дві пенсії

Українців зобов’яжуть відкрити рахунок в недержавному пенсійному фонді. В який саме звертатись – обирає громадянин.

Щоб отримати другу пенсію доведеться заплатити вже зараз. Так, із зарплати буде вираховуватись певний відсоток – мінімум 2%. Якщо заробітна плата буде рости, відсоток відповідно теж. Максимальні відрахування становитимуть 15%.

Людина зможе самостійно розпоряджатись коштами. Вийшовши на пенсію, українець подає заяву у Пенсійний фонд та отримує гроші. Він сам обирає варіант виплат:

  • Забирає всі кошти одразу
  • Розподіляє на певний строк, але не менше ніж на 15 років
  • Оформлює пожиттєві виплати

На соціальну пенсію ці надбавки не вплинуть.

До 35 років – обов’язково виплачуєте відсоток, вибираєте фонд, і цей фонд управляє вашими коштами до моменту вашого виходу на пенсію. Маючи стаж, передбачений законодавством, ви маєте пенсію солідарної системи. До цієї пенсії ви отримуєте ще і кошти з накопичувального фонду, які є вашим прибутком, – заявив голова Мінсоцполітики Андрій Рева.

Скільки я отримаю

Розмір пенсій залежить від багатьох факторів, тому сума – індивідуальна. Факти ICTV спробували попередньо розрахувати скільки ж українці зможуть отримати.

Якщо в громадянина мінімальна зарплатня, мінімальний страж роботи та найнижчий відсоток відрахувань – сума другої пенсії складе близько 142 грн на місяць.

Взявши за основу середню зарплатню українця, середній відсоток та максимальний стаж (якщо громадянин працював з 18 років) – маємо 2368 грн.

І це не враховуючи підвищення заробітної плати або навпаки інфляції.

Що можна зробити з грошима

Свої накопичення пенсіонер зможе розділити між нащадками або залишити у спадок. А нащадки зможуть внести цю суму на свій пенсійний рахунок, або ж забрати гроші відразу.

У непередбачуваних обставинах – при тяжкому захворюванні або інвалідності – громадянин зможе забрати свої накопичення раніше. Якщо ж захворів його родич – 50% накопичень можна віддати йому.

У законопроекті передбачені й умови для отримання пенсії у зв’язку з переїздом в іншу країну. У цьому випадку можна забрати до 100%.

А гарантії?

Втім, в законопроекті не прописані положення про інвестиційні ризики та про гарантії отримання виплат. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку буде контролювати виплату коштів, однак держава не гарантує їх захист.

"В наших реаліях неможливо спрогнозувати, чи людина, коли вона цього захоче, зможе фактично скористатись своїми накопиченнями. Якщо держава гарантує, то повинен бути закон, який чітко би прописав врахування інфляції, ризиків і небезпек", – коментує адвокат Іван Ліберман.

Більше того, проблеми можуть виникнути і з отриманням накопичень у спадок: "А якщо людина достроково помирає і не змогла скористатись своїми накопиченнями? Треба дуже детально і ретельно прописати на законодавчому рівні, чи спадкоємці будуть мати право претендувати на ці накопичення".

Коли запрацює

Якщо законопроект підтримають у Верховній Раді, то запустити його планують вже з 1 січня 2019 року. Також треба розуміти, що до розгляду у Раді і після, можна внести правки, які кардинально змінять суть реформи.

"Ресурси в Україні для запуску реформи є. Спочатку запустять перехідні положення. Для того, щоб прозвітувати перед міжнародними інвесторами, перед світовою громадськістю. Запустять, а як воно буде працювати, покаже лише час", – підсумував експерт.

Джерело: Факти.ICTV

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...