Пенсійна реформа в Україні: Журналісти розповіли, як правильно рахувати стаж

З 1 січня 2018 року українці зможуть піти на пенсію в 60, 63 або 65 років, в залежності від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.

Ілюстрація: fakty.ictv.ua

Журналісти дізналися, скільки потрібно страхового стажу, щоб вийти на пенсію відповідно до нової пенсійної реформи, повідомляють Патріоти України з посиланням на profidom.

Так, згідно з новим соціальним і пенсійним законодавством, а також його нормативними актами, існує кілька різновидів стажу роботи: трудовий, страховий, спеціальний й пільговий:

• страховий (пенсійний) - це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і щомісяця сплачувала внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок;

• спеціальний - це сумарна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії;

• пільговий - це період трудової діяльності в шкідливих, небезпечних або специфічних умовах протягом повного робочого дня. Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності може бути зарахований до пільгового стажу, затверджений постановами Кабінету міністрів України.

Відзначається, що відповідно до нового законодавства не важливо, скільки людина фактично працювала - значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї до Пенсійного фонду.

Так, трудовий стаж, отриманий до січня 2004, прирівнюється до страхового, а після зазначеної дати для розрахунку пенсії враховується сплата страхових внесків.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...