Після заяв Саудівської Аравії ціни на нафту відновили падіння

Чиновники Саудівської Аравії на закритій зустрічі з нафтовиками в Х'юстоні попередили, що ОПЕК серйозно розглядає можливість відмовитися від продовження нафтового пакту, укладеного в грудні заради стабілізації ринку.

Ціни на нафту продовжують знижуватися. Ілюстрація:finance.bigmir.net

Ціни на нафту повернулися до падіння на торгах в п'ятницю на тлі повідомлень, що Саудівська Аравія незадоволена підсумками угоди по скороченню видобутку і не планує продовжувати її на другу половину року. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України.

До 20.08 мск Brent, що обвалився на 8% за два дні, дешевшає ще на 0,82% - до 51,76 долара за барель. WTI закріпилася нижче 50 доларів за барель - контракти на квітень укладаються по 48,87 долара, втрачаючи в ціні 0,81%.

Як повідомило в п'ятницю агентство Reuters, чиновники Саудівської Аравії на закритій зустрічі з нафтовиками в Х'юстоні попередили, що ОПЕК серйозно розглядає можливість відмовитися від продовження нафтового пакту, укладеного в грудні заради стабілізації ринку.

Проблема в тому, що через скорочення видобутку ОПЕК її ніші на ринку займають американські сланцеві компанії.

"Я бачу паростки інвестиційної активності на ринку нафти. Але чомусь тільки в США. Іноді я запитую себе, можливо, я занадто рясно їх поливаю?", - сказав міністр енергетики Саудівської Аравії в ході свого виступу в Х'юстоні.

Він додав, що Саудівська Аравія, яка перевиконала свою квоту по скороченню видобутку, не допустить, щоб цим скористалися інші виробники, яких він назвав "безбілетниками".

Поки статистика говорить про те, що продовжувати угоду необхідно, говорить сировинний стратег "Сбербанк CIB" Михайло Шейбі: навіть якщо спрацює найоптимістичніший сценарій, і видобуток буде менше попиту на 1 млн барелів на добу, ОПЕК і Росії буде потрібно не менше 9 місяців, щоб були розпродані всі надлишки, накопичені в танкерах і сховищах (300 млн барелів).

Нервозність саудитів можна зрозуміти: зростання видобутку в США і інших країнах, що не приєдналися до угоди, може досить швидко заповнити недостатню пропозицію, говорить аналітик КК "Альфа-Капітал" Денис Асаінов.

У Штатах видобуток зріс з 8,4 до 9,1 млн барелів на добу трохи більше ніж за півроку, а до 2018-го року, згідно з офіційним прогнозом Міненерго, досягне 9,95 млн барелів на день. А це більше, ніж поточний показник Саудівської Аравії (9,94 млн барелів).

"Американські компанії - не єдині, хто активно інвестує у видобуток. Наприклад, Total SA анонсувала інвестиційну програму, що включає 10 великих проектів по всьому світу, які будуть запущені в найближчі 18 місяців. Проекти будуть в Бразилії, США, Нігерії та Ірані ", - говорить Асаінов.

"Згадайте заяви Саудівської Аравії в 2014 і 2015 рр. Поточна ситуація на ринку нафти показує, що угода про скорочення видобутку - це не перемога ОПЕК, а капітуляція перед ринком", - резюмує він.

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...