Платити доведеться більше: Експерти розповіли, коли і як зміниться тариф на газ в Україні

До тих пір, поки Україна не вирішить питання тарифу на газ, місія МВФ до Києва не приїде, а значить і про наступний транш говорити не доводиться.

Ілюстрація: gx.net.ua

Швидше за все, вартість блакитного палива в Україні зміниться в квітні 2018 року. Про це йдеться в матеріалі realist.online, повідомляють Патріоти України.

Відповідно до 187-ї постанови уряду, тариф на газ в Україні повинні переглядати двічі на рік: перед початком опалювального сезону (в жовтні) і в кінці сезону (в квітні). Якщо виявиться, що діючий тариф відрізняється від розрахованого за формулою як мінімум на 10%, Кабмін повинен встановити розрахункову ціну. І "Нафтогаз", і експерти ринку ще влітку підрахували, що газ повинен подорожчати майже на 19%.

Сама формула нескладна. Вартість газу на європейському хабі множать на курс долара, додають витрати на транспортування, податки та націнку "Нафтогазу". Так ось, українці, якщо вірити розрахунку "Нафтогазу", вже зараз замість 6,9 грн/куб. м повинні платити 8,2 грн/куб. м.

У жовтні уряд тариф не переглянув, через що нарвався на критику з боку МВФ. Представник фонду в Україні Йоста Люнгман нагадав: "Зобов'язання за програмою, яку підтримує МВФ, передбачають приведення цін на газ у відповідність з рівнем імпорту. Тому зараз фокус саме в цьому".

Якщо прем'єр Володимир Гройсман свою обіцянку стримає, газ для українців подорожчає тільки в квітні. Якщо гривня продовжить девальвувати, а газ на європейському ринку дорожчати, цілком можливо, що кубометр може подорожчати вже до 9 грн.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...