Правовий "зашморг" для українців: Юрист назвав найгірший сценарій для комунальних боржників

Можна втратити квартиру, автівку і навіть побутову техніку.

Ілюстрація: kherson.fm

В Україні із зростанням боргів за комунальні послуги люди все більше цікавляться питанням - яким буде найгірший сценарій в разі не погашення нарахованої суми. Відповідну думку висловив юрист Олександр Плохотнік, повідомляють Патріоти України з посиланням на facenews.ua.

Відповідно до закону про "Про виконавче провадження", якщо заборгованість перевищує 20 мінімальних заробітних плат, а термін позовної давності - не більше трьох років, тоді держава має повне право відібрати квартиру і продати її на відкритому аукціоні.

Втім, якщо нарахування не оплачується не менше п'яти років, то можна вимагати стягнення тільки тієї суми, яка накопичилася протягом трьох років.

Юрист запевнив, що оскаржити остаточне рішення суду можна, але зробити це необхідно не пізніше десяти днів. Тоді можливий варіант перегляду боргу і дозволу сплати в кредит - рівними сумами щомісячно.

Крім житла, заарештувати можна також інше майно: побутову техніку або автомобіль. Часто після продажу на аукціоні власнику повертають залишок грошей, якщо виручена вартість перевищує борг.

Законодавчо передбачена також можливість штрафу або пені, що становить в середньому близько 0,1% за кожен день несплати.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...