Природа не вибачає хижацького ставлення: Україна починає страждати від нестачі води, - Семерак

Сьогодні в Україні не залишилося жодного озера або річки, де б якість води була на рівні першого класу, наголосив міністр.

Остап Семерак. Фото:https://day.kyiv.ua/

В останні роки рівень наповнення річок в Україні залишається на позначці 20% від необхідного стандарту, тобто фактично Україна починає страждати від нестачі води. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в ефірі ZIK, зазначають Патріоти України.

За його словами, це пов'язано в тому числі і з вирубкою лісів, діяльністю промислових підприємств і розчищенням водних артерій.

"Сьогодні в Україні не залишилося жодного озера або річки, де б якість води була на рівні першого класу. Так, минулого літа я щоранку прокидався і з жахом дивився новини, чи не почався мор риби ще в якійсь річці", - сказав міністр.

За інформацією чиновника, за халатне ставлення до природних ресурсів жодне підприємство в Україні не понесло покарання. Це пов'язано зі слабким українським законодавством, згідно з яким за таке поводження з природою передбачена тільки адміністративна, а не кримінальна відповідальність.

"Разом з Генпрокуратурою Мінекології розробило зміни саме в кримінальне законодавство, яке передбачає підвищену відповідальність за шкоду природі. Однак в грудні минулого року парламент в дуже швидкому режимі приймає закон, що забороняє в 2017 році будь-які перевірки, в тому числі і екологічні. Тому зараз Міністерство природи фактично опинилося під мораторієм проведення перевірок", - зазначив Семерак.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...