Путін дав наказ: Росстат набрехав у звітності про зростання економіки РФ, - ЗМІ

Підзвітна Мінекономрозвитку РФ Федеральна служба державної статистики (більш відома за скороченою назвою Росстат) за підсумками 2018 року просто "намалювала" 10-кратне зростання у будівельній галузі, щоб на папері вивести російський ВВП у "плюс"

Схему шахрайства в російському статистичному відомстві розкрило за допомогою експертів російське видання "Комерсант", зазначають Патріоти України.

Росстат за підсумками 2018 року оцінив зростання будівельної індустрії в 5,3 відсотка. При цьому за підсумками листопада в річному вираженні галузь росла всього лише на 0,5 відсотка. Аналітики дійшли висновку, що відомство просто "намалювало" це зростання, якого насправді не було.

Фальшива статистика позитивно позначилася і на ВВП Росії за підсумками 2018 року: Мінекономрозвитку вже відзвітувало, що цей показник виріс на 2 відсотки замість початкового прогнозу 1,8 відсотка.

Примітно, що Росстат підвідомчий міністерству економічного розвитку, головою якого є Максим Орєшкін. При цьому в самому відомстві жодних дивовиж у підрахунках не помітили.

"З будівництвом справа дуже хитра. В деякі місяці перегляд у номіналі становить кілька десятків мільярдів рублів. Такі "дорахування" не поясниш чимось осмисленим. Схоже на якісь статистичні фокуси", - цитує видання аналітика Ігоря Полякова з ЦМАКП.

Видання зазначає, що всі можливі моделювання ситуації не дозволяють домогтися тих результатів, про які рапортує Росстат. Такі статистичні хитрощі були виконані для того, щоб відповідати указам президента Росії Володимира Путіна.

У грудні 2018 року колишній глава Росстату Олександр Сурінов подав у відставку, він очолював відомство з 2009 року. При ньому Росстат неодноразово звинувачували у фальсифікації даних, причому пік звинувачень припав на період після того, як відомство перейшло в підпорядкування міністерству економічного розвитку. На даний момент Росстат очолює колишній чиновник Мінекономрозвитку Павло Малков, який обіцяв реформувати відомство.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...