Путін зайвий: Україна і Туреччина «замінюватимуть» одна одній Росію

Вигідна співпраця між двома країнами можлива не тільки у галузі торгівлі.

Україна та Туреччина. Фото: atholding.ru.

Пожвавлення українсько-турецької співпраці є вигідним як з економічної, так і з політичної точки зору після того, як Україна, а віднедавна і Туреччина, зазнали тиску з боку Росії та втратили її ринки. Про це говорять і урядовці, й недержавні експерти. Україна пропонує турецькій стороні постачати продовольство, Туреччина – морську та військово-технічну співпрацю, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

За прогнозами, угоди про пожвавлення співпраці підпишуть глави двох держав під час візиту до Туреччини президента України Петра Порошенка. Втім, наразі продаж українських товарів до Туреччини становить лише кілька відсотків від загального обсягу експорту.

Україна готова збільшити експорт продукції аграрного сектора до Туреччини і виступити гарантом її продовольчої безпеки після того, як Росія почала згортати з нею торгівлю після інциденту з російським літаком, збитим у турецькому повітряному просторі. Про це заявив міністр аграрної політики України Олексій Павленко.

«Зараз у структурі нашого експорту до Туреччини переважають зернові злаки, насіння олійних культур та олія. Враховуючи хороший врожай зернових, вітчизняний АПК може як мінімум удвічі збільшити експорт цієї продукції на ринок Туреччини. Не менш перспективні – поставки олії. Україна посідає перше місце у світі з виробництва та експорту соняшникової олії… До Туреччини за останні десять місяців було експортовано олії майже на 75 мільйонів доларів, хоча це далеко не межа наших можливостей», – написав Павленко в соцмережах. Пізніше міністр уточнив, що стосовно деяких позицій Україна може збільшити свій експорт до Туреччини втричі.

Застосування Росією торговельних санкцій щодо Туреччини дають Україні шанс поліпшити свої позиції на турецькому ринку продовольства, таких висновків дійшли у компанії «УкрАгроКонсалт», пише видання New York Times після того, як у вівторок прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєвзатвердив рішення запровадити санкції відносно Туреччини у відповідь на знищення російського бомбардувальника Су-24, який, за версією Анкари, порушив турецький кордон.

Аналітики вважають, що і Туреччина, у свою чергу, може відмовитися від імпорту продовольства з Росії. Представники «УкрАгроКонсалт» повідомили, що частка української пшениці на турецькому ринку знизилася за останні п’ять років на 50%, а в сезоні 2014-2015 років склала лише 2,7%. «Схожа ситуація склалася і на ринку кукурудзи: до погіршення відносин із Росією Туреччина скоротила імпорт української кукурудзи на 75% в порівнянні з сезоном 2010-2011 років», зауважують аналітики. Туреччина традиційно імпортує високоякісне зерно і виробляє з нього борошно, яке потім у великих обсягах експортує на Близький Схід і в Західну Європу.

Експерти: погіршення відносин із Росією – нагода для України і Туреччини тісніше співпрацювати

Російські санкції проти Туреччини та українських виробників є доброю нагодою для української та турецької сторони компенсувати втрати за рахунок одне одного та зміцнити політичну співпрацю, заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

«Це насамперед політичний жест, в якому, проте, є вагомий економічний компонент. Україна може скористатися ситуацією та отримати надійного політичного союзника й економічного партнера в Чорноморському басейні. Це дуже допоможе Україні в майбутньому. Не можу говорити про якісь конкретні товари, у торгівлі яких зацікавлені сторони: під час запланованого візиту українського президента Петра Порошенка до Туреччини перелік товарів та послуг з обох боків покладуть на стіл переговорів», – підсумовує аналітик.

Від пожвавлення співпраці з Туреччиною виграє насамперед українське сільське господарство, прогнозує голова Комітету економістів України Андрій Новак. «Агресивні дії Росії об’єднали українські та турецькі інтереси. Це дає великі шанси для українського АПК, який зазнає певних збитків через те, що Росія припиняє імпорт українських продуктів харчування, – припускає економіст. – Україна ж, натомість, дуже зацікавлена в широкому спектрі продукції з Туреччини, зокрема, в галузі машинобудування та легкої промисловості, тому торгівля двох держав наступного року активізується».

На думку Новака, навряд чи відбудеться зростання українського експорту до Туреччини удвічі за один рік (як це припускають в уряді), бо турецький ринок досить конкурентний, і «щоб зайняти там нішу, треба попрацювати». Водночас, додає економіст, можна говорити про зростання обсягів українсько-турецької торгівлі «на кілька десятків відсотків».

Міністерство аграрної політики та продовольства України оцінило обсяг експорту сільгосппродукції з України до Туреччини за січень-жовтень 2015 року на суму 566 мільйонів доларів. Утім, сторони не мають наміру обмежуватися торгівлею продовольством.

Так, Україна і Туреччина домовилися про розвиток морської промисловості для посилення безпеки та захисту акваторії Чорного моря, повідомляє прес-служба українського державного оборонного концерну «Укроборонпром». «Україна і Туреччина спільно побудують морську промисловість для посилення безпеки та захисту в акваторії Чорного моря. Цей напрямок буде одним із ключових аспектів співробітництва між країнами», – йдеться у повідомленні. Заступник гендиректора із зовнішньоекономічної діяльності «Укроборонпрому» Денис Гурак уточнив, що підприємство вирішило залучати іноземні інвестиції для розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу за міжнародними стандартами.

Турецькі компанії будуть залучені до відновлення територій Донбасу, які постраждали в результаті бойових дій. Про це ще восени говорив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він також додав, що будівельні компанії Туреччини за період незалежності України здійснили проектів в країні на 4,5 мільярди доларів, і мають намір продовжувати інвестиції. Минулого року Україна і Туреччина вели переговори про будівництво українською стороною турецьких газових сховищ та про вільний прохід суден зі скрапленим газом для України через середземноморські протоки у турецьких територіальних водах.

Детальніше Україна і Туреччина домовляться про поглиблення співпраці на зустрічі президентів обох держав. Президент Петро Порошенко на початку наступного року відвідає з візитом Туреччину, про це він повідомив після переговорів із Реджепом Таїпом Ердоганом на паризькому екологічному саміті.

«Ми чекаємо від цього візиту прориву. Буде продемонстрована низка напрацювань у питаннях економічного, політичного та безпекового співробітництва», – анонсував Порошенко. У Twitter він відзначив, що їде до Анкари на запрошення турецького президента. Глави держав також домовилися про активізацію торговельно-економічної співпраці України і Туреччини, зокрема, про проведення десятого засідання Міжурядової українсько-турецької комісії зі співробітництва.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...