Рятуючи банківську систему від краху: Росія розпечатує останній грошовий фонд

Законопроект, внесений в американський сенат республіканцем Ліндсі Гремом і демократом Бобом Менендесом, вимагає заблокувати активи і операції банків, пов'язаних зі шкідливою діяльністю Кремля за кордоном.
Головна російська стабільність - це проблеми. Ілюстрація: соцмережі.

Російська влада готова розпечатати Фонд національного добробуту, щоб грошима залити проблеми банків і держкорпорацій, які можуть потрапити під удар нових санкцій США, передають Патріоти України.

Законопроект, внесений в американський сенат республіканцем Ліндсі Гремом і демократом Бобом Менендесом, вимагає заблокувати активи і операції банків, пов'язаних зі шкідливою діяльністю Кремля за кордоном, а також перекрити потік інвестицій в СПГ-проекти російських компаній. На допомогу можуть розраховувати і ті, і інші, повідомив на інвестфорумі в Сочі міністр фінансів Антон Силуанов. СПГ-проекти в разі відмови від участі в них іноземних інвесторів через можливе посилення санкцій можуть бути профінансовані за рахунок державної підтримки, підкреслив він.

«Якщо раптом санкційний пакет спрацює і запрацює, якщо такі рішення будуть прийняті, і раптом якщо іноземні інвестори будуть реагувати на ці санкції, я не виключаю, що наш державний ресурс, в тому числі кошти Фонду національного добробуту (ФНБ), як це було в перший раз, цілком можуть бути задіяні», - цитує Силуанова ТАСС. «Якщо мова йде про банки, то ми разом з ЦБ створили необхідні буфери, можливості реагувати на такі обмеження. Тут і ліквідність, і державна підтримка таких банків, з тим щоб в жодному разі не постраждали вкладники і здійснювалися розрахунки», - додав міністр.
Нові банківські санкції жорсткіше попередніх: якщо закон, внесений в серпні, обмежував удар одним з семи заздалегідь визначених держбанків (Сбербанк, ВТБ, Промсвязьбанк, Газпромбанк, Россельхозбанк, ВЕБ і Банк Москви), то тепер формулювання більш розмите і під нього може потрапити абсолютно будь-який російський банк, каже заступник директора групи банківських рейтингів АКРА Ірина Носова.
Якщо під блокування активів та операцій потраплять великі держбанки, це загрожує колапсом обігу іноземної валюти в РФ - в цьому випадку вливати долари в банківську систему доведеться, можливо, не тільки Мінфіну, а й ЦБ, зазначає аналітик Росбанка Євген Кошелев.
Що стосується санкцій проти СПГ, то вони, згідно із законопроектом, поширюються на закордонні проекти, найбільший з яких - у «Роснефти», зазначають аналітики ITI Сapital. У 2017 році придбала 30% в єгипетському родовищі Zohr (найбільше газове родовища на шельфі Середземного моря) за 1,1 млрд доларів. При цьому у компанії мають бути інвестиції в 4,5 млрд доларів.
За даними Мінфіну, на 1 лютого в ФНД знаходилося 3,903 трильйона рублів, або 59 млрд доларів. Втім, ліквідні активи фонду значно менше - на валютних в ЦБ знаходиться 15,4 млрд доларів, 13,5 млрд євро і 2,6 млрд фунтів стерлінгів.
Практично половина коштів ФНД вже витрачена. 581 мільярдів рублів вкладені в 2014 р. у Зовнішекономбанк у вигляді депозитів за пільговою ставкою. 3 млрд доларів витрачено на покупку єврооблігацій України в спробі врятувати владу Віктора Януковича. 163,3 мільярда рублів і 4,1 млрд доларів інвестовано в «самоокупні інфраструктурні проекти».
Ще 417 мільярдів рублів влито в банківську систему через покупку привілейованих акцій і розміщення грошей на депозитах в ВТБ і Сбербанку. В середині року в ФНД надійде близько 60 млрд доларів, куплених Мінфіном в минулому році на доходи бюджету від цін на нафту вище 40 доларів за барель.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...