Рішення Верховного Суду України: Щомісячну комісію за банківським кредитом визнано незаконною

ВСУ постановив, що через те, що щомісячна комісія не пов'язана з поверненням кредиту, вона є незаконною. Банк може нараховувати плату лише у вигляді відсотків річних.

Ілюстрація:http://blog.ubr.ua/

Плата за ніщо тепер незаконна: українці не зобов'язані оплачувати щомісячну комісію за отриманим в банку кредитом. Юристи дали цінні поради позичальникам, як тепер відстояти своє право. Про це пише UBR.ua, посилаючись на рішення Верховного суду України, передають Патріоти України.

"ВСУ постановив, що через те, що щомісячна комісія не пов'язана з поверненням кредиту, вона є незаконною. Банк може нараховувати плату лише у вигляді відсотків річних. Це означає, що люди мають право не платити щомісячних комісій. Вони можуть оскаржити свої кредитні договори в суді", - пояснив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Звичайно ж, банкіри можуть намагатися доводити законність окремих положень договору - там, де мова йде про комісії. Але зробити це буде непросто.

"Банк повинен буде вказати, яка його діяльність з надання (передачі) певного встановленого договором матеріального чи нематеріального блага відбувається ним за індивідуальним замовленням позичальника для задоволення його особистих потреб. Тобто надати суду конкретний список послуг, за які встановлена комісія і довести, що такі послуги не є діями сторін на користь банку або не відбуваються з метою обслуговування кредиту", - уточнила партнер АТ "СК ГРУП" Марія Аксаітова.

Юристи впевнені, що нова постанова ВСУ дасть додатковий імпульс таким судовим спорам. І, звичайно ж, активніше опротестовувати свої кредитні договори будуть великі позичальники (які оформили іпотеку або автокредити).

У той же час, щоб не давати банкам шансу на нарахування штрафів і пені, юристи радять продовжувати сплачувати незаконні місячні комісії і судитися одночасно.

"Після висновку ВСУ суди місцевих значень повинні будуть ставати на бік позичальників і визнавати кредитні договори незаконними. І те, що люди заплатять як комісії, повинні будуть перерахувати - зарахувати в рахунок погашення кредиту. А якщо щось залишиться після нього, то зобов'язані будуть повернути людині", - резюмував Ростислав Кравець.

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...