Росія може втратити нафту і збідніти через "санкції із пекла", - експерти

Серед іншого, санкції США передбачають обмеження будь-якої підтримки проектів РФ, "пов'язаних з сирою нафтою на суму понад $ 1 млн".

Без технологій росіяни не зможуть добувати нафту. Ілюстрація: соцмережі.

Росія через санкції ЄС і США може вже через кілька років втратити статус експортера нафти. Існуючі родовища вичерпуються, а щоб розробляти нові, потрібні західні технології. І санкції позбавили РФ доступу до них. За оцінками "Росгеологіі", Росія може скоротити видобуток на 40%. При цьому незалежні аналітики взагалі вважають, що країна-агресор може повторити долю Венесуели. Патріоти України пропонують вам дізнатися, як з-за санкцій РФ може втратити одне з основних джерел доходу.

Головне:

  • Росія вичерпує запаси нафти в родовищах, з яких можна легко добувати "чорне золото";
  • запасів нафти досить, але для розробки нових родовищ потрібно використовувати горизонтальне буріння і технології, яких у РФ немає;
  • санкції забороняють забезпечувати Росію необхідними технологіями;
  • в 2035-му Росія може припинити експорт нафти і втратити частину доходів;
  • США підготували нові санкції, які стануть черговим ударом по галузі і економіці РФ в цілому.

Запаси вичерпуються, а технологій немає

Зараз росіяни використовують запаси легковидобувних нафти. Видобуток можна ввести за рахунок тиску верхніх шарів і насосів. Це найпростіший спосіб, який не вимагає великих грошових вливань і використання складні технологій. Але проблема полягає в тому, що ці запаси вичерпуються.

Далі або обсяги видобутку будуть різко скорочуватися, або потрібно розробляти більш складні родовища. Там доведеться використовувати не вертикальне, а горизонтальне буріння. Крім того, для нагнітання тиску потрібно використовувати воду, а для об'єднання пластів проводити вибухи. Але технологій, які потрібні для такого буріння, у Росії немає.Вони б могли закупити деталі та обладнання у західних країн. Якби не санкції.

І якщо нічого не змінювати, до 2035-го РФ може втратити 40% видобутку нафти, заявив на форумі "Геологорозвідка-2018" голова Росгеологіі Роман Панов. Родовища в Західній Сибірі вичерпуються. А щоб заповнити втрати, потрібні нові технології.

Панов зазначив, що така ситуація "призведе до негативних наслідків для економіки в цілому". Зараз щорічно РФ видобуває до 600 млн тонн. А вже в доступному для огляду майбутньому обсяги можуть провалитися до 350 млн тонн. Це призведе до того, що Росія фактично зникне зі списку головних експортерів "чорного золота".

Ще одна проблема – щоб добувати нафту із "складних" родовищ, потрібно, щоб її вартість була на рівні близько $ 80 за барель. А щоб добувати "чорне золото" на шельфі, ціна і зовсім повинна бути близько $150. Барель коштує всього $ 67,75. В інтерв'ю російському виданню Znak партнер агенції Rus Energy Михайло Крутіхін заявив: "десь після 2022-23 років почнеться скорочення видобутку нафти в Росії через санкції, а також через погіршення якості запасів, що залишилися в цілому". Скорочення, за його оцінками, буде йти приблизно темпами по 2% в рік.

У коментарі аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко озвучив більш песимістичний прогноз. Мовляв, якщо нічого не зміниться, нафтова галузь Росії може повторити долю Венесуели. Там за рахунок експорту нафти ще кілька десятиліть тому отримували надприбуток, а зараз, після зниження світових цін і в результаті відсутності необхідної кількості інвестицій, переживають практично економічний колапс.

"Санкції будуть діяти і далі, що і буде сповільнювати галузь в цілому і не давати їй розвиватися далі. Водночас обсяг видобутку нафти буде скорочуватися, а без належного фінансування галузь може стати як у Венесуелі", – розповідає Пархоменко.

Аналітик сировинних ринків Віктор Дроль нагадує: оцінки про те, що Росія втратить свій статус країни-експортера нафти, вже давно відомі. Причому їх озвучуються не тільки в РФ, але і, наприклад, в Об'єднаних Арабських Еміратах.

"Звичайно, якщо б санкції обмежили експорт нафти, це б миттєво і дуже сильно вдарило по Росії. Але це б також торкнулося Китай, ЄС. Тому на такий крок поки що не йдуть. Замість цього РФ позбавили доступу до технологій. Галузь потерпає вже зараз. це як пацієнт, який весь час не отримує потрібну кількість кисню і в якийсь момент один з органів обов'язково відмовить", – впевнений Дроль.

Росію чекають санкції "з пекла"

Конгрес США готується прийняти чергову порцію обмежень щодо РФ. Документ DASKA-2019 (інша назва bill from hell або санкції з пекла) вже зареєстрований. Додаткові санкції можуть прискорити процес падіння нафтової галузі в Росії.

Серед іншого, санкції передбачають обмеження будь-якої підтримки проектів, "пов'язаних з сирою нафтою на суму понад $ 1 млн". Санкції вже вдарили по Росії. За різними оцінками РФ за 4 роки через свою агресії на території України втратила 10% ВВП.

"Інфляція – вище прогнозу, зростання ВВП – нижче, реальні доходи громадян, якщо й виросли, то на десяті частки відсотка. Уряду поки доводиться починати з низького старту", – відзвітував про підсумки 2018 року голова Рахункової палати РФ Олексій Кудрін. Так, за підсумками минулого року офіційний прогноз по рівню інфляції склав 2,7%, а реальний рівень досяг 4,2%. При цьому ВВП замість запланованих 1,6% зріс лише на 1,5%.

Проблеми також визнали і в профільному міністерстві. Як заявили в Мінекономрозвитку РФ, через санкції, заборони валютних операцій для держбанків інфляція перевищить офіційний прогноз в 3,4%, а вартість долара може скласти 70 руб/$.

"Введення нових санкцій, таких як заборона на покупку держборгу, обмеження за доларовими операціями, відключення від системи SWIFT, можуть зробити шанси на зростання інвестицій в російську економіку ще більш примарними", - пояснив ректор Російської економічної школи Рубен Ениколопов.

До тих пір, поки Росія продовжує військові дії проти України і проявляє акти агресії в різних куточках світу, страждати від цього будуть всі росіяни. І в першу чергу результат санкцій відчувають на собі пересічні росіяни: падінням реального рівня доходів, уповільненням економіки, а значить, і плачевною ситуацією з робочими місцями і рівнем зарплат.

"Введення нових санкцій, таких як заборона на покупку держборгу, обмеження за доларовими операціями, відключення від системи SWIFT, можуть зробити шанси на зростання інвестицій в російську економіку ще більш примарними", - пояснив ректор Російської економічної школи Рубен Ениколопов.

Джерело: Обозреватель

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...

Попри війну та кризу минулих років: Найбільша державна судноплавна компанія України отримала рекордний прибуток у 2023-му

вівторок, 16 квітень 2024, 9:32

Чистий прибуток державної компанії "Українське Дунайське пароплавство" за 2023 рік становив 719 млн. З 2022 року компанія сплатила у бюджет податків на суму понад 1,06 млрд грн, повідомив голова компанії Дмитро Москаленко. Рекордний прибуток УДП за мин...