Самотність "недонаддержавної бензоколонки" посилюється: Китай готується до закінчення ери вуглеводнів

План Держради КНР передбачає, що до 2030 року 20% всіх енергопотреб другої економіки світу будуть забезпечуватися без використання викопного палива - вугілля, нафти і газу.

Китайці готуються до масового переходу на "чисту енергетику". Ілюстрація: соцмережі.

Китай планує різко збільшити державне фінансування чистої енергетики, за швидкістю розвитку якої вже є світовим лідером. Як повідомляє «Сіньхуа», в найближчі два роки в будівництво сонячних і вітряних електростанцій влада КНР планує інвестувати 2,5 трильйона юанів, або 373 млрд доларів, передають Патріоти України.

Росія практично таку ж суму (338 млрд доларів) планує за 10 років витратити на виробництво зброї: держпрограма озброєнь, підписана президентом Володимиром Путіним у 2018 році, обійдеться платникам податків в 22 трильйони рублів.
Китайські заходи щодо стимулювання екологічно чистої енергетики, націлені на те, щоб радикально збільшити частку невикопних джерел енергії в загальному енергобалансі. Довгостроковий Держради КНР план передбачає, що до 2030 року 20% всіх енергопотреб другої економіки світу будуть забезпечуватися без використання викопного палива - вугілля, нафти і газу.
На даний момент лідером за часткою «зеленої» енергетики в світі є Бразилія, де поновлювані джерела дають близько 45% кінцевого споживання енергії, на другому місці - Євросоюз з часткою в 17%.
Китай відстає від Бразилії в 5 разів і має частку лише 8,9%, проте є найбільш швидкозростаючим ринком в світі із появи нових «зелених» потужностей і залишиться таким як мінімум до 2023 року, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство.
У найближчі 5 років, за оцінкою МЕА, обсяги вироблення вітрової енергії збільшаться майже удвічі - з 21,9 до 39,8 млн тонн нафтового еквівалента на рік. Потужність сонячних станцій зросте втричі - до 33 млн тонн н.е. Використання біопалива підскочить в 1,5 рази - з 15,8 до 22,5 млн тонн н.е.
В цілому в світі, як вважає МЕА, близько 70% всієї нової енергогенерації в найближчі 5 років буде здійснюватися за рахунок поновлюваних джерел. Їх сумарна частка в світовому виробництві електроенергії виросте з 25 до 29,4%, а у виробництві тепла для обігріву - з 10,8 до 11,9%.
За даними Fast Company, до 2018 року більше 40 міст по всьому світу повністю перейшли на відновлювану енергію, і щонайменше сотня міст забезпечує 70% запиту на електроенергію за допомогою чистих джерел.

У список міст США, які на 70% перейшли на поновлювані джерела, входять Сіеттл, Юджин і Аспен. Берлінгтон перейшов на чисту енергетику в повному обсязі. Аналогічну мету поставили Атланта і Сан-Дієго.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...