"Шафран Любимовський": Українські прянощі виходять на світові ринки

Українські фермери вирощують в промислових масштабах найдорожчу з прянощів світу – шафран. Херсонський шафран відправиться до Великобританії та Азербайджану.

Фермерське господарство «Шафран Любимовський» на Херсонщині, де в промислових масштабах вирощується найдорожча з прянощів світу – шафран, виходить на світові ринки. Про це повідомляє АргоЮг, інформують Патріоти України.

Шафран отримують шляхом сушки крихітних тичинок квіток крокусів.

У селищі Любимівка Каховського району Херсонської області завершується збір врожаю крихітних тичинок квіток крокусу, які після сушки стануть шафраном. Фермер Олег Демченко зазначає, що в минулому році з 2 га вдалось зібрати близько 5 кілограмів шафрану. У нинішньому році буде більше, оскільки плантацію розширили до 4 га.

Також Демченко впевнений, що проблем з реалізацією найдорожчою спеції, 1 грам якої коштує $5, все одно не буде – на неї помітно зріс попит як в Україні, так і в світі. Так, 100 грам любімовского шафрану вдалося продати у Великобританію, також підписаний договір про наміри експортувати його в Азербайджан.

Варто відмітити, що в Україні інтерес і до готового продукту, і до виробництва «короля спецій» підвищується. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської та Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Правда, загострилася і проблема, яка турбує не тільки Олега Демченка, але і всіх виробників шафрану. Шафран стали активно підробляти. З варіантів – продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату.

Відмітна ознака такої ось «модернізації» – попередження продавця про те, що термін придатності товару не перевищує двох років. Все тому, що справжній шафран може зберігатися в скляній тарі значно довше — десятиліттями. Тоді як оливкова олія в «модернізованої» спеції через два роки, а то й раніше, гіркне, і його смак стає огидним.

Щоб відрізнити справжнього «короля спецій» від просоченого оливковою олією, слід покласти тичинки на аркуш паперу, і розчавити її. Якщо в продукті присутня стороння добавка, на папері залишиться характерна олійна плямочка.

Джерело: АргоЮг

Усі стали бідніші: Борги українців з мікрокредитів зросли майже вдвічі

субота, 5 квітень 2025, 18:44

Торік українці оформили 8,3 млн мікрокредитів майже на 52 млрд грн. Це на 27% більше, ніж було у 2023 році. Загалом станом на початок 2025 року заборгованість мікрофінансовим організаціям (МФО) складала понад 15,77 млрд, передають Патріоти України з п...

Все лише починається: З високою ймовірністю можна очікувати, що тарифний "трампотрус" спровокує глобальне економічне цунамі, - Фесенко

субота, 5 квітень 2025, 18:32

"День Трампа. 2 квітня точно залишиться у світовій історії, принаймні в економічній історії. Це день, коли найбільша економіка світу оголосила торгівельну війну майже всім іншим країнам. Це, мабуть, безпрецедентна подія",- про це у Фейсбуці пише політо...