"Шафран Любимовський": Українські прянощі виходять на світові ринки

Українські фермери вирощують в промислових масштабах найдорожчу з прянощів світу – шафран. Херсонський шафран відправиться до Великобританії та Азербайджану.

Фермерське господарство «Шафран Любимовський» на Херсонщині, де в промислових масштабах вирощується найдорожча з прянощів світу – шафран, виходить на світові ринки. Про це повідомляє АргоЮг, інформують Патріоти України.

Шафран отримують шляхом сушки крихітних тичинок квіток крокусів.

У селищі Любимівка Каховського району Херсонської області завершується збір врожаю крихітних тичинок квіток крокусу, які після сушки стануть шафраном. Фермер Олег Демченко зазначає, що в минулому році з 2 га вдалось зібрати близько 5 кілограмів шафрану. У нинішньому році буде більше, оскільки плантацію розширили до 4 га.

Також Демченко впевнений, що проблем з реалізацією найдорожчою спеції, 1 грам якої коштує $5, все одно не буде – на неї помітно зріс попит як в Україні, так і в світі. Так, 100 грам любімовского шафрану вдалося продати у Великобританію, також підписаний договір про наміри експортувати його в Азербайджан.

Варто відмітити, що в Україні інтерес і до готового продукту, і до виробництва «короля спецій» підвищується. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської та Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Правда, загострилася і проблема, яка турбує не тільки Олега Демченка, але і всіх виробників шафрану. Шафран стали активно підробляти. З варіантів – продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату.

Відмітна ознака такої ось «модернізації» – попередження продавця про те, що термін придатності товару не перевищує двох років. Все тому, що справжній шафран може зберігатися в скляній тарі значно довше — десятиліттями. Тоді як оливкова олія в «модернізованої» спеції через два роки, а то й раніше, гіркне, і його смак стає огидним.

Щоб відрізнити справжнього «короля спецій» від просоченого оливковою олією, слід покласти тичинки на аркуш паперу, і розчавити її. Якщо в продукті присутня стороння добавка, на папері залишиться характерна олійна плямочка.

Джерело: АргоЮг

Чи буде стрімкий обвал гривні: Нацбанк дав прогноз, чого очікувати українцям

п’ятниця, 8 серпень 2025, 11:27

У Національному банку України (НБУ) не бачать передумов для різкого зростання курсу долара. Там зазначають: наразі гривня залишається стійкою, валютний ринок працює і рівномірно повертається до нормальності. Відповідно, очікувати обвалу нацвалюти не ва...

Буде "золота"? Українцям розповіли, яких цін на картоплю чекати восени

п’ятниця, 8 серпень 2025, 10:54

Як відомо, в Україні ціни на продукти майже зрівнялися з європейськими. За даними НБУ, причиною є війна, витрати на виробництво, весняні заморозки та літня спека, передають Патріоти України. Крім того, продовольча інфляція у світі перевищила загальну, ...