Що буде з зарплатами українців у 2019 році: Експерти дали прогноз (інфографіка)

Разом із зростанням зарплат підскочать і ціни.

Українці в 2019-му будуть заробляти в середньому на 16% більше, зазначається в інфляційному звіті НБУ. Водночас ціни, відповідно до планів регулятора, виростуть на 5%. Патріоти України розібралися, скільки зароблятимуть українці наступного року і кому пощастить більше за всіх.

Роботодавці скаржаться на кадровий голод, а працівники - на зарплати

Головна причина, чому українці приймають рішення звільнитися, - недостатній розмір зарплати, йдеться в дослідженнях великого кадрового порталу. Близько 44% опитаних заявили, що змінюють роботу раз у два-чотири роки. З цієї ж причини робочі руки їдуть на заробітки в сусідні країни - Польщу, Чехію, Естонію - там платять у кілька разів більше. Уже в кінці цього року середня зарплата в Україні досягне 10 тис. грн, такий прогноз неодноразово озвучували в Кабінеті міністрів. Правда, жителі столиці в середньому вже заробляють більше 13 тис. грн, а в Херсонській області - всього 7,4 тис.

Рівень зарплат - вирішальний фактор під час працевлаштування, зазначає HR-експерт Олександр Білоус. "Якщо подивитися на бажані розміри заробітних плат у резюме і порівняти їх з зарплатами у вакансіях, виявиться, що різниця може бути в 18%. Тобто претенденти хочуть отримувати на 18% більше, ніж їм пропонують. У нас люди швидше будуть сидіти вдома без роботи, ніж заробляти менше, ніж вони себе оцінили", - відзначає експерт.

Водночас роботодавці, запевняє експерт ринку праці Валентина Мазур, скаржаться на кадровий голод. Навіть у великих містах знайти менеджера, офіціанта, інженера - складно, а найняти кваліфікованого зварника або слюсаря - справжній виклик. "Уже стоїть завдання знайти просто адекватну людину, яка хоче працювати. На ринку назріває реальний кадровий голод. Якщо нічого не змінювати, думаю, років через два-три ми всі відчуємо проблему. Уже зараз не тільки роботодавці відчувають брак кваліфікованих кадрів, але і споживачі їхніх послуг", - відзначає Мазур.

Таку ситуацію визнають і в Кабміні. Міністерство освіти зовсім прийняло рішення поповнити перелік професій загальнодержавного значення зварниками, слюсарями і монтажниками. "Думаю, роботодавці, побачивши назви цих професій, можуть оцінити, що зараз це дійсно одні з найбільш дефіцитних професій на ринку праці", - цитує прес-служба відомства міністра освіти і науки Лілію Гриневич.

Експерти сходяться на думці: є три причини ситуації, що склалася: трудова міграція, небажання українців працювати і недостатній рівень заробітних плат. Остання причина насамперед актуальна для бюджетного сектору. Якщо бізнес змушений підвищувати оклади для залучення співробітників і йде на такий крок під впливом умов ринку, то, наприклад, директору школи доводиться працювати з тим обмеженим бюджетом, який у нього є, і при бажанні просто так підняти зарплату цінному співробітникові не вийде.

"Медсестри, вихователі дитячих садків, співробітники комунальних підприємств - це в основному пенсіонери. Люди просто не погоджуються йти на 4-5 тис. грн", - зазначає Білоус.

Як виростуть зарплати в 2019-му

Згідно з оцінками НБУ і консенсус-прогнозом МЕРТ, середня зарплата українця в наступному році може бути на рівні 11,5-11,6 тис. грн. Крім традиційних сфер з хорошим зростанням зарплат (фінансисти, аграрії і т.ін.), в наступному році також можуть вирости заробітні плати у представників робочих спеціальностей, впевнена Мазур.

"Щоб хто не говорив, ми бачимо і за кількістю вакансій, і за відгуками бізнесу, що ситуація в економіці дійсно покращується. Нехай зростання і невелике, мало відчутне, але воно все-таки є. Якщо бізнес відкриває нові вакансії, значить, розширює виробництво. Щоб людина не поїхала до Польщі, а пішла працювати на українське підприємство, потрібно запропонувати хоча б 15-17 тис. грн. Якщо будуть такі зарплати, звичайно, пропаде стимул кидати свою сім'ю і кудись їхати", - впевнена експерт.

У яких сферах можуть найбільше вирости зарплати:

- у аграріїв;

- у терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів;

- у страховиків і фінансистів.

До речі, згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати в сфері авіаційного транспорту - понад 20 тис. грн. У сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. грн, а в IT - 14,4 тис. Правда, також варто враховувати, що статистика "бачить" виключно білі зарплати. Тому, якщо частину суми доплачують у конверті, вона не враховується Держстатом.

Джерело: Обозреватель

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...

Євро та долар можуть зрівнятися в ціні й уже незабаром коштувати однаково: Що це означає

середа, 24 квітень 2024, 7:22

Учасники фінансового ринку вважають, що євро та долар можуть зрівнятися в ціні. Так, у Bank of America очікують, що це може статися вже за пів року. Імовірність же такого перебігу подій там оцінюють у 10% - при тому, що на початку року ринок майже не б...