Що дасть українцям зона вільної торгівлі з ЄС: прогнози економістів

Вже з Нового року в дію вступає економічна частина угоди про зону вільної торгівлі з Європою.

Українські товари у Європі.

Нові правила торгівлі з Євросоюзом мають як свої "плюси", так і "мінуси", впевнені українські економісти. Про це пише Сегодня, передають Патріоти України.

Експерти нагадують, що Європа відкрила свої ринки для нас в травні 2014-го. Це повинно було допомогти Україні вийти з кризи. В результаті, наші виробники заощадили близько $ 4 млрд. Тепер наша черга відкрити свої ринки для ЄС.

"Наші мита складають 10% на продукти і 5% - на промтовари, - розповідає економіст Андрій Блінов. - Це означає, що ціна в роздробі на імпорт відразу ж повинна знизитися на стільки ж. Поступово по 1-2% на рік зменшаться і митні збори, які, залежно від виду товару, складають 4-9% (9% - на автомобілі. - ред.). Але враховуючи, що ціни - у валюті, споживач може не помітити здешевлення товарів через девальвацію гривні".

Блінов вважає, що імпорт їжі не складе значної конкуренції нашій, оскільки привізні товари все одно виявляться дорожчими. Зате може подешевшати на 10% побутова техніка та оргтехніка. Наприклад, холодильники впадуть в ціні на 600-1000 грн і більше, мобільні телефони - на 150-500. А ось автомобілі, насамперед старі, не подешевшають, оскільки з 2016 р в Україні заборонено ввезення машин, що не відповідають екологічному стандарту Євро-5, а вони коштують чимало і повинні бути не старше 2010 р. - роз'яснив гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, з 1 січня 2016 р тільки почнеться процес створення зони вільної торгівлі з ЄС, який, згідно з текстом угоди, розрахований на 10 років. "Процес йде з травня 2014 р., але дуже повільно, оскільки ринок ЄС забюрократизирований і щоб українцям туди пробитися, треба отримати підтвердження, що їхня продукція відповідає євростандартам. Наші бізнесмени поки не готові, але багато хто вже адаптує техпроцеси - говорить він. - Реальні результати від асоціації з ЄС ми зможемо оцінити не раніше ніж через 10 років ".

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...