Шокуючі цифри: Скільки Україна винна зовнішнім кредиторам

За найближчі два роки Україна має виплатити 10 мільярдів доларів. У 2018 цифра не надто критична - близько 2 мільярдів виплат.

Ілюстрація: antikor.com.ua

У 2019-2021 роках Україні потрібно буде виплачувати близько 6 мільярдів щороку. Але 2019 рік - найкритичніший, тому що залучати зовнішнє фінансування під час виборів - дуже складно, інвестори через невизначеність не готові давати гроші. Про це під час прес-брифінгу розповіла економіст Dragon Capital, член Редколегії VoxUkraine Олена Білан, повідомляють Патріоти України.

Вона пояснила: з усіх виплат значна частка, більше половини - офіційним кредиторам: МВФ, Євросоюз, США, і дефолт за цими зобов'язаннями в принципі неможливий. Ще один момент - понад дві третини усіх виплат необхідно буде здійснити через бюджет, який не має таких ресурсів, як Центробанк. Уряд нині не має навіть достатньо грошей, щоб заплатити боргові зобов'язання у цьому році (2 мільярди доларів необхідно, 1,4 - наявні).

Щоб виплатити борги - потрібна або гривня - з погіршенням виконання бюджету, бо ресурсів для залучення гривні дуже мало, або робити зовнішні запозичення, які без чинних програм МВФ майже неможливі.

"Часу на все не так багато. Програма з МВФ закінчується у березні наступного року, а гроші уряду закінчаться ще раніше. Тож українська влада має всього декілька місяців, щоб домовитися з МВФ і отримати транш від МВФ. Без цього матимемо великий ризик різкої девальвації гривні і невиконання урядом своїх зовнішніх зобов'язань, фактично - дефолту", - відзначила економіст.

На думку професора Каліфорнійського університету в Берклі, співзасновника VoxUkraine Юрія Городніченка, Україна сьогодні має три можливих сценарії подальших дій.

Перший: ми дружимо з МВФ, ціни сталь залишаються високими. У нас все чудово, ми ростемо. Другий: ми не домовляємося з МВФ, але ціни на наші експортні товари залишаються високими. Тоді у нас - складний графік виплат за зовнішніми боргами, але якщо "натужитись", то можна впоратись - чимось пожертвувати, урізати якісь програми фінансування на освіту, охорону здоров'я тощо. Це не пройде безслідно, але не буде смертельним.

Третій: не домовляємося з МВФ і маємо падіння експорту. Глобальна економіка розширялася останні 8 років, і це не може тривати безкінечно. Рано чи пізно почнеться рецесія. Ринок бондів сигналізує про те, що рецесія може статися. Це значить - впадуть ціни на сталь, експорт впаде, нізвідки буде взяти долар, зокрема - для погашення зовнішніх боргів. Почнеться новий виток девальвації гривні, те, що було в 2013-2015 роках, зможе повторитися. Наша банківська система нині лише відновлюється. Вона знову провалиться в кризу. Якщо зупиниться економіка - ВВП знову впаде на 10-15%.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...