Скільки коштуватиме газ в Україні: Озвучено новий тариф

В Україні вже за кілька днів Кабінет міністрів ухвалить остаточне рішення щодо перегляду тарифу на газ для населення. Вартість блакитного палива може зрости з 6,9 до 10,5 грн/куб, повідомляють Патріоти України.

Так, без підвищення тарифу на газ Україна ризикує не отримати черговий кредитний транш МВФ. А це може призвести до загроз фінансовій стабільності, браку валюти і уповільнення економічного зростання.

"Уже прийняте політичне рішення підвищувати тариф. Єдине питання: чи це буде підвищення до 10 грн/куб, чи до 11,4 грн/куб. Уряд намагається утримати подорожчання, але ціна відмови від зростання тарифів занадто велика, тому йти на такий крок не будуть. І це вже точно. Я б сказав, що треба готуватися до тарифу більше 10 грн/куб вже у жовтні ", - розповіло джерело в уряді.

Альтернатива такого рішення - відмова від спеціальних зобов'язань. В такому випадку українці купуватимуть блакитне паливо за тими самими цінами, що і промисловість. На даний момент це понад 10 грн за куб, а взимку ціна може зрости до 11-12 грн. Також уряд розглядав варіант чіткої прив'язки до імпортного паритету, з урахуванням витрат на транспортування. В такому випадку кубометр блакитного палива міг подорожчати вже у жовтні до 11,47 грн.

Новий варіант формули призвиде до того, що ціни на німецькому хабі враховуватимуть за період в шість, а не 12 місяців, як зараз. Зокрема це рішення дозволило знизити обгрунтований тариф для населення.

Нагадаємо, українці, які не зможуть платити за новими тарифами, мають право оформити субсидію. У такому випадку за комунальні послуги доведеться віддавати певний відсоток своїх доходів, незважаючи на розмір тарифів.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...