Ціни на бензин злетять вдвоє: Українців попередили про паливний "удар" (відео)

У разі, якщо Росія перекриє поставки палива, Україну чекають важкі часи - дефіцит буде таким, що ціна на бензин і дизель може стрибнути навіть удвічі. За словами експерта з питань енергетики Сергія Куюна, росіяни раніше вже підсаджували Україну на паливну голку - в кінці 90-х вони зупинили п'ять з семи нафтопереробних заводів, зокрема придбали Лисичанський нафтопереробний завод і зупинили його роботу, повідомляють Патріоти України.

"Різні є версії, дійсно можна розглядати як диверсію: купити заводи і закрити. Тут заводи закрили і в той же час модернізували заводи в Росії", - пояснив він.

На думку фахівців, паливне питання давно не є питанням економічних відносин - це питання гібридної війни. А поки українські чиновники тільки прораховують ризики і чекають, як далі розгортатимуться події, в черговий раз забувають, якими підступними бувають північні сусіди, коли потреба в паливі зростає. Минулого разу вони розхитували місцевий ринок у кінці жовтня - тоді ціни на пальне підскочили на кілька гривень.

Енергетична незалежність України - в руках Кабінету міністрів і РНБО. Перші повинні шукати альтернативні джерела надходження палива і створювати сприятливі умови для вітчизняних виробників, другі - адекватно реагувати на агресивні дії РФ на ринку.

Відзначимо, що в Росії вже пригрозили, що збираються перекрити поставки палива в Україну. Зокрема, член комітету Держдуми Олексій Журавльов пообіцяв Україні колапс: "80% нафтопродуктів ми поставляємо і Білорусь. Ось так просто: раз - і все, до побачення. Колапс відразу".

Джерело: ТСН.ua

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...