Ціни на пальне: Експерти порадували українців несподіваним прогнозом

Паливний експерт Леонід Косянчук спрогнозував масове падіння цін на пальне вже через тиждень.

Ціни на пальне падатимуть. Фото: УНН-Центр.

Ближче до двадцятих чисел травня на заправках в Україні варто очікувати масового зниження вартості пального. Про це заявив паливний експерт Леонід Косянчук, пишуть Патріоти України з посиланням на UBR.

Ціни на АЗС уже почали падати через те, що в Україні під посівну хлинуло контрабандне дизельне паливо. Однак обсяги цих поставок вкрай малі, щоб мати істотний вплив на ціноутворення на українських заправках.

За словами Косянчука, контрабандисти хоч і можуть робити невеликий дисконт, але все одно продають дизель приблизно за такою ж ціною, як і весь ринок. Просто всю націнку вони забирають собі особисто.

Проте, передумови до падіння цін на пальне все-таки є. У деяких областях вартість палива за останні пару днів уже впала на 10-20 коп/літр. Правда, поки тільки на дизель.

Таким чином, середня по країні ціна на нього сягнула 22,81 грн/літр. Бензин А-95 поки тримається на 25,12 грн/л, хоча і його вартість незабаром просяде.

Це відбудеться не тільки завдяки зміцненню курсу гривні, який скотився з 27 грн/$ до 26,44 грн/$, але і через світову кон'юнктуру (85% палива на українських АЗС - імпортні).

Причиною всьому стало зниження котирувань Platts, що спровокувало просідання вартості імпортного "дизеля". Традиційно його найбільшим постачальником в Україну є компанія "БНК Україна" - дочка Білоруської нафтової компанії.

У січні вона завозила дизельне пальне в середньому по $510/тонна, в лютому - по $509/тонна. У березні ціна імпортного "дизеля" трохи піднялася - до $514/т, але у квітні впала одразу до $499/тонна.

"Простежується явний тренд здешевлення дизеля в імпорті на $15. Ціни БНК показові, тому що ця компанія навряд чи буде використовувати імпортні контракти з метою маніпулювання цінами для репатріації прибутку. Ймовірно, що і бензини так само почнуть дешевшати", - зазначив експерт ринку нафтопродуктів, член наглядової ради "Інтегрум Венчурс" Олександр Кірімов.

Слідом за "дизелем" скотяться вниз і світові ціни на бензин. З моменту, як вони досягли свого піку 16 квітня, розцінки просіли на $50-60, до $540/тонна.

Разом із тим, експерти радять не забувати про курсові фактори: якщо долар знову піде вгору, про здешевлення палива можна буде забути.

Нинішнє ж здешевлення пального буде відбуватися в міру розпродажу старих запасів нафтотрейдерів. "Через тиждень можна очікувати масового падіння цін", - спрогнозував Косянчук.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...