Ціни обвалилися: США знімають заборону на експорт нафти - Конгрес погодив законопроект

Заборона на експорт нафти діяла останні 40 років. Новина про її відміну знову вплинула на вартість "чорного золота" та курс рубля.

Падіння цін на нафту. Фото: hyser.com.ua.

Лідери Конгресу США узгодили законопроект про фінансування уряду, який дозволить зняти заборону на експорт нафти, що діяв протягом 40 років. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

За словами спікера Палати представників Пола Райана, голосування по законопроекту відбудеться в четвер 17 грудня. Після цього він буде переданий в Сенат. Після повідомлень про рішення конгресменів світові ціни на нафту знову стали падати. До 10:40 мск барель Brent подешевшав на 0,9% до $ 38,3, а котирування WTI знизилися на 1,4% до $ 36,8 за барель.

Слідом за спадом нафтових цін різко ослаб курс рубля. На Московській біржі до 10:30 мск +16 грудня курс долара підскочив на 56 копійок до 70,5 рубля, а євро додав 83 копійки і досяг 77,25 рубля. Заборона на експорт сирої нафти з США діє з початку 1970-х років. Вона був прийнята у відповідь на нафтове ембарго з боку арабських країн, які відмовилися постачати нафту державам, котрі підтримали Ізраїль у конфлікті з Сирією та Єгиптом.

У серпні 2015 року заборону на поставки американської нафти частково було знято: влада США дозволили протягом року обмежений експорт сировини в Мексику. Крім того, в середині минулого року уряд США послабило ембарго, дозволивши двом компаніям продати за кордон надлегку нафту (конденсат).

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...