Творіння українських студентів підкорило міжнародний конкурс (фотофакт)

Студенти кафедри комп'ютерних наук Вінницького національного технічного університету Дмитро Пантелюк і Дмитро Кудрявцев та їхній викладач Сергій Барабан створили робота "Скорпіона".

Винахід отримав другу сходинку п'єдесталу на VI міжнародних змаганнях з мобільних робототехнічних систем Earth Rover 2018, який проходив в Технічному університеті Молдови, що у Кишиневі. Там відбулись VI міжнародні змагання з мобільних робототехнічних систем, передають Патріоти України з посиланням на VinBazar

Команда ВНТУ поступилась лише румунам, чий виріб був оснащений дорогими деталями і було очевидно, що створення цього робота потребувало вагомих фінансових вкладень і матеріальних затрат.

"Наш робот Скорпіон має максимум функціональності. Жоден інший робот, представлений на конкурсі, не мав 8-ми функцій, лише наш. До того ж Скорпіон мінімально енергозатратний — дуже ощадливий! І має мінімальну вартість виготовлення. Корпус ми самі спроектували і роздрукували на 3D-принтері. Гусениці виготовили із звичайнісіньких портфельних ременів. знали, що є категорія мінімальні затрати, тому і здешевили нашого Скорпіона по-максимуму", — пояснює Сергій Барабан.

Плата керування Скорпіона — Arduino Mega. Ним можна здійснювати віддалене керування через радіо канал з дальністю 2 кілометри. Серед усіх конкурсних роботів було лише два з радіокеруванням і з такою дальністю. В усіх інших було Wi-Fi і Bluetooth керування.

"Ще Скорпіону спроектували відеопередачу з камери. Він може здійснювати телеметрію — віддалене вимірювання. Має датчики температури, вологості, освітленості, якості повітря і датчик вогню. Ще у нього є маніпулятор — така собі рука, якою він може брати невеликі предмети. Є стоп-функція перед перешкодами. Може невелику перешкоду, яка виникає на його шляху, відсунити вбік і їхати далі. Вміє він їхати за чітким маршрутом — по лінії завдяки своїм трьом оптоелектронним датчикам. І вміє їхати лабіринтом завдяки своєму ультразвуковому датчику".

Розробка дуже свіжа. Створена зумисне до цього конкурсу. Її до змагань бачили лише колеги з кафедри комп'ютерних наук.

Якщо виготовити з якісніших матеріалів, цілком можливе практичне застосування. Приміром в міністерстві надзвичайних ситуацій. Скорпіон бачить вогонь — зупиняється і передає на пульт "Fire!!!".

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...