У США створюють новий багаторазовий космоліт (фото)

На зміну Спейс Шаттлам, котрі пішли на «пенсію» ,створено нове аокоління американського «човника». Наразі він зафрахтований НАСА у непілотованому варіанті.

Представники компанії Sierra Nevada повідомили, що проект багаторазового корабля постачання Dream Chaser успішно пройшов ключовий огляд фахівців NASA, зазначають Патріоти України. Аерокосмічне агентство остаточно схвалив дизайн космоплана. Це означає, що тепер Sierra Nevada може приступити до виготовлення повноцінного корабля, який буде використовуватися в місіях з постачання МКС.

Розробка Dream Chaser почалася більше 10 років тому, ще в середині нульових. Спочатку, космоплан позиціонувався як засіб доставки астронавтів на МКС. Sierra Nevada брала участь у відборі по організованою NASA програмі Commercial Crew Development, спрямованої на створення приватних пілотованих космічних кораблів. Але в підсумку, заявка компанії не пройшла у фінал конкурсу.

В результаті, керівництво Sierra Nevada прийняло рішення переробити концепцію космоплана, перетворивши його в безпілотний корабель постачання. У 2016 році. проект Dream Chaser став одним з переможців другої фази програми Commercial Resupply Services 2. Sierra Nevada було гарантовано як мінімум 6 вантажних місій до МКС в період до 2024 року.

Dream Chaser виводитиметься в космос за допомогою носіїв Atlas V і Delta IV. У космоплана крила, що складаються, за рахунок чого його можна закріплювати не збоку ракети, а розміщувати прямо в головному обтічнику. Корабель зможе доставити на борт МКС 5 тонн припасів в герметичному відсіку і ще до 500 кг в негерметичному відсіку. При поверненні на Землю Dream Chaser буде сідати на ЗПС як літак. Він зможе взяти з собою до 1850 кг вантажу з МКС. Ще 3400 кг можуть бути розміщені в відсіку, який відокремлюється перед поверненням космоплана і згорає в земній атмосфері.

Наразі атмосферний прототип Dream Chaser зробив кілька успішних польотів в режимі планування. У лютому цього року NASA офіційно затвердив його першу місію до МКС на кінець 2020 року.


Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...