Україна перемагає "гібридного" сусіду: "Критичну газову ситуацію подолано", - Порошенко

Це стало можливим завдяки тому, що було різко збільшено кількість газу, що постачається з країн ЄС.

Президент Петро Порошенко заявив, що критичну ситуацію, що склалася з газопостачанням в останні дні, подолано. Про це голова держави заявив під час зустрічі з керівництвом Укртрансгазу 3 березня, зазначають Патріоти України.

"Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу у зв'язку зі спробою "Газпрому" зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, ... вже позаду. Зараз ми маємо різке постачання газу з ЄС - з Польщі, Словаччини та Угорщини, і станом на 10:20 ситуація із забезпеченням газом стабілізувалася, весь дефіцит газу повністю покрито", - заявив президент.
"На сьогодні ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням, маємо достатньо газу у підземних сховищах, на 2 млрд кубів більше, ніж минулого року... Відбір газу зі сховищ становить 115 млн кубів на добу. Часи газового шантажу Росією вже минули, ніхто Україну на коліна не поставить", - заявив Порошенко.
Він додав, що Україна разом з тим повністю виконує зобов'язання з транзиту газу до ЄС.
"Ми повідомили усіх наших партнерів у ЄС, вони були готові і добре поінформовані, і реакція ЄК та окремих членів ЄС свідчить про підтримку України... Ще одне свідчення РФ як ненадійного постачальника - навіщо будувати Турецький потік, Північний потік-2, коли в будь-який час без будь-якого попередження можна перекривати постачання газу усьому ЄС з метою забезпечення політичного тиску. Ці инструм більше не працюють", - зазначив президент.
Також Порошенко подякував українцям за національну солідарність та за те, що вони відгукнулися на звернення щодо скорочення споживання газу.
"На 25 млн. кубометрів газу Україна скоротила споживання вчора - 14% загального обсягу споживання. Це і є ознака нашої солідарності", - зазначив президент.
Разом з тим у "Нафтогазі" заявили, що cтаном на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.
"Наразі падіння тиску у магістральній системі газопроводів, що виникло через недотримання "Газпромом" контракту як на постачання, так і на транзит газу територією України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку", - зазначили у компанії.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...