"Укроборонпром" виступив з заявою стосовно постачання зброї до Росії після 2014 року

Інформація викладена Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру (SIPRI) викликала справжню бурю навколо "Укроборонпрому", котрий без того потопає у корупційному скандалі з Гладковськими

Інформація щодо постачання озброєння та військової техніки (ОВТ) Державним концерном "Укроборонпром" до РФ є некоректною і не відповідає дійсності, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу ДК.

У звітному періоді 2014-2018 років, який обрала SIPRI, Україна постачала турбореактивні двигуни АІ-222, які встановлюються на російські навчально-бойові літаки Як-130. Зауважимо, що виробником двигунів є приватне запорізьке ПАТ "Мотор-Січ", яке не є учасником ДК "Укроборонпром". Крім того, контракти на поставки двигунів було укладено у 2006 році, а власне поставки відбувались у 2009-2014 рр.

У примітках до дослідження наголошується, що, найімовірніше, двигуни постачались до 2014 року, коли ввели заборону на експорт ОВТ до РФ. Дослідники SIPRI роблять припущення, що після 2014-го зазначені двигуни могли виготовлятись російською стороною самостійно.

Інша продукція, яка нібито постачалася до РФ, – це літаки Ан-140-100 та Ан-148-100Е. Експерти SIPRI зазначають, що виконання цих контрактів було припинено у 2014-му, після заборони експорту до РФ. Крім того, літаки Ан-140 і Ан-148 виготовлялись в Росії за ліцензією, наданою ДП "Антонов". Тому SIPRI розглядає їх як імпорт з України, оскільки існує юридичний договір, укладений між сторонами.

Серед переліку продукції, що традиційно постачалася до РФ, є корабельні газотурбінні установки ДС-71 виробництва миколаївського ДП "НВКГ "Зоря"-"Машпроект". Такими двигунами оснащені три російські фрегати проекту 11356. Поставка була здійснена до заборони експорту ОВТ до РФ.

Також варто враховувати, що дата поставки двигунів та силових установок визначається експертами SIPRI після завершення виготовлення тих чи інших зразків військової техніки та озброєння уже російськими виробниками і передачі літаків і кораблів до Збройних сил РФ, а не реальним моментом постачання окремих комплектуючих. Тому двигуни чи силові установки для техніки могли постачатися до 2014 року, однак у дослідженні вони відображені, як поставки пізнішого періоду.

Слід зауважити, що згідно з рішенням РНБО України "Про заходи щодо удосконалення державної військово-технічної політики", уведеного в дію Указом Президента України від 27.08.2014р. №691/2014, експорт до РФ товарів військового призначення і подвійного використання припинено. Виняток становить лише космічна техніка, яка використовується для досліджень космосу в мирних цілях.

Довідка: Згідно із щорічним дослідженням, оприлюдненим Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру (SIPRI) у березні поточного року, Україна посіла 12 місце у переліку 25 найбільших експортерів зброї. Водночас, за твердженням авторів дослідження, за період 2014-2018 років 23% українського експорту ОВТ припадало на РФ.

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...