Унікальний ККД, ще й на "зеленій енергії": Багатоповерхівку в Києві перевели на поновлювані джерела

ОСББ залучило більше 30 млн грн «теплого кредиту» на встановлення сонячних панелей, вітряків та сукупного обладнання. В результаті надзвичайна енергоефективність і вигода для домогосподарств – все обраховано.

Голова Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Оберіг на Позняках» Валерій Нікітченко повідомив про те, як в будинку просувається процес реконструкції систем теплопостачання і водопостачання з використанням відновлюваних джерел енергії. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, зазначають Патріоти України.

За словами Нікітченко, на торці багатоквартирного будинку вже змонтували частину сонячної електростанції. Також найближчим часом будуть встановлені фотопанелі, призначені для постачання енергією теплових насосів, які будуть брати тепло з вентиляційних каналів будинку і забезпечувати гарячою водою весь будинок круглий рік.

«В результаті ми плануємо вийти на унікальний ККД з використанням відновлюваних джерел енергії!», - написав Нікітченко.

Теплові насоси готують до встановлення

Також в будинку встановили автономну систему опалення. Але на трьох поверхах будинку виникли проблеми - батареї недостатньо гарячі. У квартирах тримається температура 19 градусів. Цю проблему обіцяють усунути до січня, коли встановлять систему розподілу тепла.

У листопаді ОСББ запланувало провести ряд робіт з посилення енергоефективності:

Зараз більшість робіт закінчено.ОСББ «Оберіг на Позняках» управляє величезним будинком на вулиці Миколи Бажана, 16 у Києві, що складається з 422 квартир з різною кількістю поверхів. Співвласники будинку вирішили заощадити завдяки зменшенню споживання тепла і, звернувшись в 2017 році до чиновників і банків, зуміли залучити на енергоефективні заходи майже 31 млн 300 тис. грн.

Унікальність цього випадку полягає в тому, що ОСББ освоїло рекордний «теплий кредит» за всю історію існування програми. Перший транш надійшов з міського бюджету, другий надав «Укргазбанк».

Згідно з умовами кредиту, співвласники будинку повинні виплатити протягом п'яти років трохи більше ніж 6,5 млн грн за кредитною ставкою 21% річних (15 400 гривень на квартиру). Інша частина позики буде погашена з державного та місцевого бюджетів.


Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...