"Усі перемогли": Зеркаль спрогнозувала, що почує Україна в Стокгольмському арбітражі (відео)

Найкращим рішенням Стокгольмського арбітражу було б скасування принципу "бери або плати".

Олена Зеркаль. Фото: Політрада.

Рішення Стокгольмського арбітражу буде не відразу публічним. У "газовій" суперечці з Росією Україна найбільше сподівається на відміну принципу "бери або плати". Про це в ефірі "5 каналу" в програмі "Час. Підсумки дня" заявила заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль, передають Патріоти України.

"Завтра, я думаю, ми почуємо з обох сторін, що все гаразд, що усі перемогли. Будь-яке рішення спочатку буде трактуватися як перемога обома сторонами. Це логічно, оскільки рішення не буде відразу публічним. Тобто це великий наробок, це більше 500 сторінок, це той аналіз, який провів арбітраж, і резолютивна частина – це тільки підсумок, і завтра його буде зроблено і виведено якусь формулу, яка потім буде використовуватися для підрахунку. І буде дано певний час сторонам для того, щоб зробити ці підрахунки разом, будуть визначені експерти, а потім, якщо сторони не дійдуть спільної думки що кому хто винен, вже арбітраж буде приймати остаточне рішення на підставі цих підрахунків", – сказала вона.

Зі слів Зеркаль, найкращим рішенням Стокгольмського арбітражу буде скасування принципу "бери або плати". "Найкращим рішенням для нас буде рішення про зняття тягаря, який пов'язаний з тим обов'язком "бери або плати", тобто те трактування яке нав'язує нам "Газпром", що ми мали б купувати 52 млрд кубів газу, воно для нас найбільш обтяжливе. Незважаючи на те, що контракт передбачає і перегляд, і перегляд ціни, і всі інші речі, але знову ж таки цього не робилося, і ми сподіваємося, що завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу це буде зроблено", – зауважила заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...