Україна запропонувала КНР полегшену версію "Повітряного експреса"

"Укрзалізниця" хоче використати частину кредиту на електрифікацію.

Міністр інфраструктури України зустрівся з представниками Китаю. Фото:http://mtu.gov.ua/

Міністерство інфраструктури України запропонувало Китаю як кредитору будівництва залізничної гілки від станції "Дарниця" до аеропорту "Бориспіль" ("Повітряний експрес") внести зміни в проект. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу міністерства.

Міністр Андрій Пивоварський і його заступники, а також голова "Укрзалізниці" Олександр Завгородній обговорили проект з послом Китаю і керівництвом China Machinery Engineering Corporation (CMEC) і China National Complete Engineering Corporation (CCEC).

Пивоварський заявив, що проект "Повітряний експрес" сьогодні недоцільний у первісному вигляді. "Для України буде краще або повернути кошти, виділені на будівництво, або змінити акценти", - зазначив він.

Завгородній виклав пропозиції змін проекту. "Зважаючи на високу соціальну значущість і необхідність розвивати транспортне сполучення між аеропортом і столицею, ми пропонуємо реалізувати «полегшену» версію «Повітряного експреса» зі значно більш спрощеною схемою будівництва. Так ми скоротимо терміни і вартість будівництва і зможемо вивільнити частину кредиту на електрифікацію залізничних ділянок на сході України, які підведуть транспортні потоки до аеропорту", - сказав він.

Китайці у відповідь висловили готовність змінити проект, проте наголосили, що остаточне рішення ухвалюватиме уряд КНР. Вони запросили час на вивчення пропозицій. "Укрзалізниця" вишле Китаю свої напрацювання і розрахунки.

Нагадаємо, в рамках нацпроекту "Повітряний експрес" планувалося побудувати швидкісну електричку з Києва в аеропорт "Бориспіль". 2011 року під державні гарантії було укладено кредитний договір з Ексімбанком Китаю на 372,3 млн доларів. Генпідрядником проекту мала стати CMEC.

Перший символічний костиль, який означав початок реалізації нацпроекту "Повітряний експрес", забили ще наприкінці 2011 року. Однак після цього будівництво застопорилося.

Передбачалося, що поїзд курсуватиме за маршрутом "Бориспіль" - Дарницький вокзал - Видубичі - Центральний залізничний вокзал. Експреси мали складатися з чотирьох вагонів і повинні були перевозити 500 пасажирів.

Восени 2015 року ревізія діяльності держпідприємства "Нацпроект "Повітряний експрес" виявила розкрадання на сотні мільйонів гривень.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...