Валютні сюрпризи: Експерти розповіли, що буде з курсом гривні до весни

Ілюстрація: ЖЖ

Національний банк України зміцнив офіційну гривню до долара більш ніж на 23 копійки Щодо євро курс національної валюти зріс майже на 17 копійок. Таке зміцнення гривні відбулось доволі несподівано для учасників ринку. Особливо для тих, хто, образно висловлюючись, тримає під матрацом свої накопичені доларові запаси, повідомляють Патріоти України з посиланням на politeka.net.

За словами народного депутата України Тараса Козака, попри усю непрогнозованість ситуації, певні закономірності щодо курсу гривні можна все ж таки відзначити.

«Зазвичай кінець січня-початок лютого є часом, коли гривня найслабша, – розповідає він. – Щороку вона втрачає частину вартості, починаючи з осені, а взимку курс ставить рекорди. Потім ситуація міняється, і гривня починає зростати аж до кінця літа».

Він пояснює, що на такий щорічний цикл (чи сезонність) є реальні причини в економіці. «Поки вона (економіка) сировинна і доволі залежна від агроекспорту, сезонність триватиме, – наголошує Козак. – Можна прогнозувати курс навесні близько 27 грн за долар, а влітку наша нацвалюта може посилитися аж до 25 грн/дол. На кінець року очікую курс 28».

На думку колишнього корпоративного секретаря ПриватБанку Вікторії Страхової, в Україні говорити про курс – найбільш невдячна справа.

«Курс може в межах двох гривень коливатися протягом двох тижнів. Але давайте так: лютий – діапазон 28,3-28,7. Весна – діапазон 27,8-28,5 (якщо без потрясінь), кінець року – 28-28,5», – розповіла Страхова.

У Нацбанку пояснили, що зміцнення курсу гривні до долара пов’язане з переважанням на міжбанківському валютному ринку пропозиції валюти над попитом на тлі збільшення надходжень від українських експортерів та продажі валютної виручки.

Там зазначили, що збереження такої ситуація в майбутньому залежить від багатьох чинників, зокрема від світової кон’юнктури цін, яка зараз є сприятливою для вітчизняних експортерів.

Економіст Андрій Новак переконаний, що уже два роки, як в Україні немає реальних причин для девальвації гривні. Все, що відбувається – це штучні процеси знецінення національної валюти.

«Через штучну девальвацію і відбуваються коливання на валютному ринку, – вважає він. – Її уряд разом із НБУ запланував на 2018-й рік. Згідно з державним бюджетом, на кінець року курс гривні має бути 30,1 грн за дол. Усі йдуть за цим планом. Це саме та сфера, де влада може виконати і перевиконати план». Експерт додає, що нинішнє зміцнення гривні – це політичний крок.

«Українській владі треба гарно виглядати перед надходженнями наступного траншу МВФ, – переконаний Новак. – Показати, що економічна політика (зокрема, завдяки попереднім грошам МВФ) стала ефективнішою. Тож це також штучне зміцнення гривні. Показують гарне обличчя при поганій грі. Після отримання траншу 99% девальвація продовжиться, як мінімум до 30,1. Досвід попереднього року показує, що цей показник виконують і перевиконують. Закладався 27,2, а під кінець 2017-го мали майже 28».

З практичного погляду, для українців такі широкодіапазонні коливання – це завжди погано, адже виникає ситуація непрогнозованості. Відповідно, у таких умовах і бізнес, і громадян – дезорієнтовані.

«Громадяни в умовах нестабільного курсу не понесуть долари у банківську систему України, – зауважує економіст. – Будуть вичікувати, що вигідніше – купувати товари за гривні чи міняти їх на нормальну стабільну валюту. Бізнес – те саме. Надмірні коливання – це завжди погано для економіки. Курс валюти не залежить від сезонів, погодних умов чи святкових періодів, а визначається лише одним показником – валютним балансом. Він формується у двох напрямках: експортно-імпортна торгівля товарами і послугами та прямі фінансові потоки (притік і відтік валюти). За валютним балансом у нас нині зведений платіжний баланс – плюс 2,5 млрд дол. Тобто Україні можна було спокійно забезпечити не лише стабільність гривні, а й поступове її зміцнення. Але ми бачимо, що гривня попри раптове зміцнення стратегічно продовжує девальвувати. Це все штучно, а штучність – неможливо прогнозувати. Ми є не можем залізти в голови президента, НБУ та голови уряду, які у них там наміри.

Завдяки штучній девальвації владі легко вбивати двох зайців: триває наповнення центрального та місцевих бюджетів через інфляційний ефект та задовольняються апетити наших знаменитих експортерів, які ж – головні фінансово-промислові та політичні групи в країні.

От для них гривня й девальвується. Бо чим дорожча валюта – тим їм краще, адже отримують валютну виручку, а затрати – гривневі. Поки буде тривати політика девальвації заради експортерів, у країні постійно підрізатимуться доходи громадян та рівень життя не покращуватиметься».

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...