Вдарить і по Україні: Експерт пояснив, чому світові загрожує глобальна економічна криза

За словами експерта, якщо ця торгово-інвестиційна війна увійде в активну фазу, то перша криза, яка може статися, - це криза на борговому ринку Китаю.

Ілюстрація: vestifinance.ru

У торговельній війні між США і Китаєм, які вводять один щодо одного відчутні мита, навряд чи буде безумовний переможець, але ось ті, хто програв - напевно, що може спричинити за собою економічну кризу в усьому світі. Про це "Апостроф.Економіка" заявив фінансовий експерт Олексій Кущ, повідомляють Патріоти України.

"Якщо Америка закриє свій ринок для Китаю - крім того, Трамп зараз проводить активну політику по переміщенню виробництв, які раніше перебували в Китаї, назад в США - все це може привести до того, що Китай зіткнеться з дуже великими проблемами, тому що на сьогоднішній день більша частина боргу цієї країни сформована в доларах США, колосальні інвестиції зав'язані на китайську економіку, в тому числі і через американські корпорації, а китайські банки дуже залежать від динаміки торговельних і інвестиційних відносин з США", - відзначив він.

"А будь-яке уповільнення китайської економіки і, тим більше, масштабна криза в Китаї, можуть спровокувати фінансову кризу 2.0", - сказав він, уточнивши, що така криза може вибухнути вже в другій половині 2018 року.

У цьому випадку відбудеться обвал цін на сировинних ринках, у тому числі на метал, руду, можливо, на продовольство. Як відомо, саме ці товари становлять значну частину українського експорту. І ця криза може виявитися більш згубною для України, ніж події 2008 року, прогнозує Кущ.

За його словами, якщо десять років тому Україна мала досить великий запас міцності "після інтенсивного періоду зростання з початку нульових до 2008 року", коли економічне зростання становило в середньому 7-8% на рік, а іноді досягало 10-12%, то " зараз взагалі ніякого запасу міцності немає".

"Немає амортизаційної подушки, яка допоможе впоратися з кризою, плюс соціальна нестабільність - це може нести глобальну загрозу нашій економіці", - сказав експерт.

Крім того, Кущ зазначив, що в цьому випадку відбудуться різке скорочення валютної виручки, посилення відтоку капіталу з країни (хоча витікати вже особливо нема чому) "і, відповідно, девальвація та інфляція - тобто весь той букет, який ми пам'ятаємо з 2008 року, посилений тим, що у нас немає амортизаційної подушки".

Ще одна особливість поточного моменту - в тому, що, якщо в 2008-му, в 2014-2015 роках значна частина українських банків перебувала в приватних руках, то зараз більше 50% банківського сектору - у власності держави. "Таким чином, основний удар припаде на систему державних банків. Тому втрати держави будуть ще більш відчутні", - резюмував Кущ.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...