Відлуння санкцій США: "Газпром" кинувся шукати гроші на "Північний потік-2" у Китаї - ЗМІ

Оператор будівництва "Північного потоку-2" обговорив з китайськими банкірами фінансування будівництва газопроводу.

Ілюстрація:Еспресо.TV

Nord Stream 2 AG - оператор будівництва газопроводу "Північний потік-2" провів попередні консультації з китайськими банками. Обговорювалася можливість залучення довгострокового фінансування для реалізації проекту. Про це пишуть Ведомости, посилаючись на джерела, близькі до одного з учасників проекту і високопоставлених чиновників РФ, інформують Патріоти України.

Вартість будівництва "Північного потоку-2" оцінюється в 9,5 млрд євро. Його запуск очікується до кінця 2019 року. Ще до появи фінансових партнерів "Газпром" надав гарантії на всю суму. Єдиним акціонером Nord Stream 2 AG є сам "Газпром". Передбачалося, що частки в проекті отримають Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall.

Але навесні з ними було підписано угоду про нову модель фінансування. Європейські компанії пообіцяли в рівних частках надати 4,75 млрд євро у вигляді довгострокових кредитів. 15 червня 2017 року заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв сказав, що партнери вже перевели понад 1 млрд євро.

До того моменту стало відомо про підготовку в США нових санкцій проти Росії. Серед іншого законопроект забороняє інвестувати в будівництво Росією експортних газопроводів понад $1 млн одноразово або понад $5 млн протягом року. Санкції загрожують також тим, хто надає "товари, послуги, технології, інформацію або підтримку" для будівництва російських трубопроводів. Законопроект про санкції схвалений сенатом США.

Імовірність того, що нові санкції зашкодять європейським компаніям повністю виконати взяті на себе зобов'язання, Медведєв оцінив тиждень тому як незначну. Втім, людина, близька до одного з партнерів по реалізації "Північного потоку-2", визнає, що санкції все ж можуть здійснити на трубопровідний проект як прямий, так і опосередкований вплив.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...