Врятувати гривню: В Україні запропонували заборонити російський рубль

Експерт впевнений, що треба повністю заборонити використання російського рубля в Україні та закрити російські банки.

Гривню потрібно захистити від рубля. Фото: соцмережі.

Гривня втрачає свою вартість в одному алгоритмі з російським рублем. Пояснення цьому дуже просте - Україна де-факто є сателітом банківської системи Росії. Про це Обозревателю заявив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, передають Патріоти України.

"На перший погляд при такому значному падінні торгівлі між Україною і Росією вплив російського рубля, який падає, на національну грошову одиницю повинен бути мінімальним. Або навіть нульовим. Проте ми бачимо, що обидві пострадянські валюти девальвують ледь не одночасно", - розповів експерт.

За словами Соскіна, схема впливу російської фінансової системи на українську виглядає просто: банки РФ скуповують всю валюту. "Тобто вони заводять російські рублі й конвертують їх в американський долар. Нам вони дають рубль, який постійно знецінюється, а від нас виводять європейську та американську валюту. Таким чином, вони підривають нашу подушку ліквідності.

Головна проблема в тому, що рубль є безпосередньо конвертованою валютою. Треба терміново відмовитися від прямої конвертації рубля. І більше того, треба повністю заборонити використання російського рубля в Україні. Так само, як з нашою гривнею роблять Білорусі: вони не приймають нашу валюту", - пояснює Соскін.

Для цього, вважає експерт, треба закрити російські банки в Україні. "В Україну заходить дуже багато рублів: і готівки, і безготівкових, причому в дуже великих обсягах. І тут вони їх міняють на долар і виводять собі, залишаючи нам грошову одиницю, яка девальвує", - пояснив Олег Соскін.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...