"Все пропало!": Резерви Центробанку РФ впали з рекордною за 1,5 року швидкістю

​Валютні спекуляції банкірів Путіна не доведуть Росію до добра.

Регулятор банківської системи РФ, в минулому році програвший 4,5 млрд доларів резервів на зміні курсів іноземних валют, знову не вгадав тенденції ринку. Якщо рік тому ЦБ підвела покупка доларів проти євро по максимальному за 12 років курсу, то тепер ЦБ, схоже, став в протилежну позицію і знову втрачає гроші, зазначають Патріоти України.

За тиждень з 15 по 22 червня міжнародні резерви Росії скоротилися на 6,1 млрд доларів, повідомив ЦБ в щотижневому звіті. Швидкість, з якою танули ЗВР, стала рекордною з середини грудня 2016 року (тоді за тиждень ЦБ позбувся 8 млрд доларів), а їх загальний обсяг - 456,3 млрд доларів - виявився мінімальним за 3,5 місяці.

Резерви скорочуються «під впливом негативної переоцінки», пояснює ЦБ в релізі.

Регулятор має на увазі падіння цін на золото, яке становить 18% його резервів, і зниження курсу євро до долара, говорить директор аналітичного департаменту «Локо-Інвест» Кирило Тремасов.

На 1 червня у центробанку було 62 млн тройських унцій золотих злитків ринковою вартістю 80,9 млрд доларів. За звітний тиждень вартість дорогоцінного металу впала з 1305 до 1265 доларів за унцію, що принесло збиток в 2,5 млрд доларів.

Курс євро до долара знизився на 1,7% - з 1,18 до 1,16 долара за євро. Станом на 1 січня (останні доступні дані) ЦБ тримав в європейській валюті 21,7% від ЗВР, або 78,3 млрд євро.

Якби ця частка зберіглася, ЦБ отримав би лише 1,6 млрд доларів збитку на валютному курсі і 4 млрд доларів в сумі (з урахуванням золота).

Таким чином, Банк Росії, судячи з усього, продовжив активно скидати долар США і міг різко збільшити в резервах частку євро (до 130-140 млрд євро) або інших валют.

Нагадаємо, в квітні ЦБ провів рекордний в історії розпродаж держборгу США, розпродавши за місяць половину свого портфеля американських паперів (на 47,5 млрд доларів).

Судячи зі статистики самого центробанку, цей процес продовжився і в травні: обсяг «цінних паперів» іноземних держав на балансі скоротився ще на 17,2 млрд доларів, до 226,3 млрд.

Виведені кошти регулятор складує на депозитах в комерційних і центральних банках за кордоном (75,4 і 64,8 млрд доларів відповідно).

«Ми оцінюємо всі ризики і фінансові, і економічні та геополітичні, приймаючи рішення щодо розміщення коштів», - заявила глава ЦБ Ельвіра Набіулліна, виступаючи в Держдумі 19 червня.

«Золотовалютні резерви потрібні для того, щоб захистити нашу економіку від зовнішніх ризиків, в тому числі при появі ризиків фінансової стабільності захистити рубль, забезпечити імпорт, тому що імпорт цього потребує, його оплачують іншою валютою», - додала вона.

Поки ставка проти долара обертається для ЦБ збитками: за останні три місяці регулятор купив для Мінфіну 15 млрд доларів на валютному ринку, використовуючи додаткові нафтогазові доходи бюджету. Але загальний розмір резервів при цьому залишився незмінним, нагадує Тремасов з «Локо-фінанс».

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...