З мертвої риби: Норвезька компанія знайшла незвичайне джерело добування палива для круїзних лайнерів

З відходів норвежці будуть добувати біогаз. Його планують скраплювати та замінювати традиційне паливо.

Норвезька компанія Hurtigruten — оператор круїзних, вантажних кораблів і поромів — планує видобувати біогаз із відходів риби, пише The Guardian, інформують Патріоти України.

Залишки від риби, яку вживають у їжу, а також інші органічні відходи будуть змішувати, а з цієї субстанції — добувати біогаз. Його планують скраплювати та замінювати традиційне паливо, таке як вугілля, нафта і газ.

Океанський транспорт використовує багато палива і забруднює навколишнє середовище навіть більше, ніж наземний. Заміна його «зеленими» джерелами енергії повинна сприяти боротьбі зі зміною клімату.

У флоті Hurtigruten 17 кораблів, як мінімум шість із них збираються перевести на біогаз до 2021 року. Ще три судна, що будуються, оснастять гібридними установками, які можуть працювати як на біологічному паливі, так і на традиційному. Hurtigruten також планує заборонити використання одноразових пластикових предметів, щоб зберігати навколишнє середовище.

Виконавчий директор Hurtigruten Даніель Скелдам зазначає, що рибальство і лісове господарство — великі сектори економіки Норвегії. «Вони створюють робочі місця і дають прибуток, але також залишають багато відходів. Стійкий доступ до великих обсягів органічних відходів дає північним країнам унікальну позицію на ринку біогазу», — вважає він. Скелдам розраховує, що через кілька років виробництво біогазу з органічних відходів стане «великим сектором».

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...