Тікати чи залишатись? Західні інвестори уважно стежать за Зеленським, Порошенком і Тимошенко, - Reuters

Деякі провідні західні менеджери кажуть, що останнім часом були змушені дещо зменшити свою активність в Україні з причини зростання в опитуваннях популярності Зеленського в порівнянні з Порошенком.

Агенція новин Reuters оприлюднилила матеріал «Іноземний капітал матиме зиск від збільшення українського боргу і воліє перечекати вибори», передають Патріоти України та пропонують ознайомитися із його основними тезами.

Хвиля новорічного оптимізму щодо нових ринків підняла українські державні облігації на помітні висоти, що відбулося лише за декілька тижнів перед президентськими виборами, проте іноземний капітал вже має зиск від цього, й хоче почекати на завершення виборів. Агенція зазначає, що політичний новачок і лідер опитувань виборців Володимир Зеленський сіє певну нервозність поміж інвесторів. Один з найкращих за показниками ринків облігацій у 2019 році – український компонент індексу твердих валют банку JPMorgan зріс на майже 10% від початку року до найвищого показника за останні 14 місяців. Ширший індекс зріс на 6,1% у 2019 році. Втім, як пише агенція, деякі провідні західні менеджери кажуть, що останнім часом були змушені дещо зменшити свою активність в Україні з причини зростання в опитуваннях популярності Зеленського в порівнянні з Порошенком.

Reuters наводить слова фахівця з боргових інвестицій нових ринків банку JPMorgan Жолта Паппа, який каже, що Порошенко тут постає таким собі «меншим злом», доволі відомою фігурою для ринків, які знають, що він зробив і чого він не зробив. Надзвичайно важливим для інвесторів постає те, як вплине результат виборів в Україні на подальшу її співпрацю з МВФ. Фондові менеджери дещо побоюються браку економічного плану в 41-річного Зеленського, у разі його перемоги на виборах, хоча очікують, що він діятиме за програмою МВФ.

Колишня прем’єр Юлія Тимошенко також постає суперницею нинішнього президента Порошенка. Вона пообіцяла у разі перемоги на виборах повернути назад процес зростання цін на газ, узгоджений із МВФ, хоча й висловлюючи бажання залишатися у руслі програми МВФ. На додаток, як пише агенція, колишній керівник Нацбанку Валерія Гонтарева, виступаючи у Лондоні, виклала своє бачення того, чого очікувати у разі перемоги Зеленського. Колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк, якого асоціюють із Зеленським, також зустрічався з фінансовими менеджерами у Лондоні. Проте, як зазначається у матеріалі, ці зустрічі не допомогли розвіяти побоювання інвесторів щодо перспектив обрання коміка на посаду президента України.

«Зеленському бракує політичного і керівного досвіду, і саме з огляду на це ринки капіталу воліють тікати з України», – заявив Кевін Дейлі, директор капіталовкладень компанії Aberdeen Standard Investments.

Переклад Твіту: «За межами київської «бульбашки» – історія від Карін Строгекер щодо того, як іноземний капітал розглядає українські вибори. Щодо Зеленського кажуть, що йому бракує політичного і керівного досвіду, і саме з огляду на це ринки капіталу воліють тікати з України».

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...